Hlavní navigace

Názor k článku Intel hlásí za Q1 2018 tržby 16,1 miliardy $. 10nm čipy jsou ale odložené na rok 2019 od Radek Holeček - Apple procesory nevyrábí, Apple procesory navrhuje. Navrhovat vlastní...

  • 27. 4. 2018 19:24

    Radek Holeček

    Apple procesory nevyrábí, Apple procesory navrhuje. Navrhovat vlastní čipy zvládne kde kdo s investicí v řádech desítek až stovek milionů dolarů. Vyrábět čipy je ovšem tak o dva řády dražší.
    Pro Intel není konkurence AMD a ani už nikdy nebude, bez ohledu na to, že vymyslí lepší procesory. Pro Intel je konkurencí GF, TSMC nebo Samsung. Když tahle konkurence předčí Intel ve výrobním procesu, tak pak už moc nesejde na tom, jaké AMD vymyslí procesory. A naopak, když bude mít Intel lepší výrobní proces, je úplně jedno, jestli na něm bude vyrábět nějaký Alder Lake nebo přijde s mnohojádrovou reinkarnací 7 let starého Sandy Bridge.
    Procesory za posledních 20 let se zase nijak výrazně ve výkonu na jádro při stejné frekvenci neliší. Ano, mají nějaké ty nové instrukce, mají i podporu lepších rozhraní, ale ve výsledku záleží jen na tom výrobním procesu. Ten určuje, na jaké frekvenci procesor poběží, jakou bude mít spotřebu a hlavně, kolik bude mít jader při nějaké rozumné velikosti (a z toho se odvíjející cena).
    Rozdíl mezi AMD a Intelem je z hlediska návrhu do 10 %. Rozdíl ve výrobní technologii může během roku být klidně na několikanásobku. A z toho nemusí těžit AMD a ani pravděpodobně nebude. Pokud se konkurenci povede 7nm proces a Intel svých 10 nm nezvládne, budou Intelácké procesory utlučeny ARMovou konkurencí nebo úplně nějakou jinou konkurencí. Význam x86 architektury klesá a bude klesat. Uvědomuje si to i Intel. V době, kdy se čím dál věcí posouvá z osobních počítačů do cloudu, přestává hrát význam architektura. Jediný význam má výrobní technologie. A tam je těch hráčů a konkurentů už zoufale málo.