Hlavní navigace

Názor k článku Intel hlásí za Q1 2018 tržby 16,1 miliardy $. 10nm čipy jsou ale odložené na rok 2019 od Jan Olšan - Tak s tím nesouhlasím, architektura je rozhodně důležitější....

  • 27. 4. 2018 21:37

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Tak s tím nesouhlasím, architektura je rozhodně důležitější. Jinak by jádra ARM od Apple nebyla o dost výkonnější než třeba Cortex-a72 vyráběný na stejném procesu. Zen na 14nm by nebyl o dost lepší než 14nm Jaguar v konzolích. Naopak, architektura je to nejdůležitější.

    Ty vlastní továrny Intelu jsou nahraditelné a nejsou jedinečné. A právě že i kdyby ty třeba zmizely, tak jsou tu aspoň tři další hráči, kteří mají plus minus dostatečně pokročilou technologii a navíc ji můžou poskytnout mnohým jiným firmám, takže konkurence na trhu by určitě nezahynula. Naopak výrobní závody Intelu jsou v podstatě jen pro něj - sice mají foundry byznys, ale přímého konkurenta v core byznysu by tam nepustili a kromě toho jako foundry neumí fungovat a jejich technologie je příliš spjatý s vlastními čipy. Daleko horší by bylo, kdyby najednou Intel přestal dělat čipy x86, než kdyby přišel o továrny - měl by o něco menší marže, protože by nechával vydělávat i TSMC, ale v tom byznysu by mohl klidně pokračovat a věřím že úspěšně. Ostatně, maximálně by to narovnalo podmínky (a kdyby Intel nedokázal konkurovat menším firmám v situaci, kdy mají oba rovné podmínky, no tak to by ukazovalo na v problém Intelu). V praxi dokonce ani tohle ne, protože by pořád byl obřím hráčem a tudíž by měl i při spolupráci s Foundry ty nejlepší podmínky, lepší než Nvidia, nemluvě o AMD. Snad jen Apple by asi dostal o něco lepší cenu.