Hlavní navigace

Intel v Q2 2018 utržil 17 miliard $. Zisk 5 miliard a 27% růst serverů burze nestačil

27. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Včera jsme psali o finančních výsledcích AMD, které v druhém čtvrtletí letošního roku dosáhlo tržeb 1,756 miliardy dolarů. Den nato již má svou uzávěrku za Q2 2018 hotovou i Intel, jeho výrazně větší konkurent, momentálně po Samsungu druhá největší polovodičová firma a jednička na trhu procesorů.

Intel v dubnu po prvním kvartálu stanovil prognózu, dle které měl mít tržby okolo 16,3 miliardy dolarů (s tolerancí 500 milionů nahoru dolů). Tento cíl se ale společnosti povedlo výrazně překonat, utrženo bylo nakonec 17 miliard (přesně je to 16,962 miliardy) dolarů. To je 15% nárůst proti tržbám v stejném období loňského roku. Intel měl na nich nyní hrubou marži 61,4 % a s daňovou sazbou 9,5 % (ta je nižší, než očekávání, dle nějž měla dosáhnout 14 %) se mu podařilo vytvořit čistý zisk 5,006 miliardy $. Na jednu akcii připadá 1,05 $. Ačkoliv má tedy Intel „jen“ desetinásobné tržby, jeho ziskovost je relativně k tomu mnohem větší než u AMD.

Finanční výsledky Intelu za Q2 2018 Finanční výsledky Intelu za Q2 2018

Prodeje procesorů stoupají, ceny také

Tyto tržby pocházely z 51 % ze základní klientské divize procesorů pro PC – Client Computing Group utržila 8,7 miliardy dolarů, což je 6% meziroční nárůst, který byl způsoben údajně silnou poptávkou po zejména herních a firemních produktech (procesorech), významnou roli mohla sehrát zejména nově uvedená šestijádra pro notebooky. Intelu se každopádně podařilo otočit pokles tržeb v PC, který se na chvíli dostavil v roce 2017. Nárůst je přitom v tržbách procesorů (8,1 miliardy), nikoliv jen v příslušenství, jako jsou modemy (ty dělaly 0,7 miliardy). Jak notebooky, tak desktopy rostly co do tržeb o 6 %, u desktopových procesorů navíc Intel hlásí, že průměrná prodejní cena výrobku stoupla o celých 13 %.

Tržby jednotlivých divizí Intelu Tržby jednotlivých divizí Intelu

Divize Data Center Group se serverovými procesory narostla meziročně dokonce o 27 % na 5,5 miliardy $, divize internetu věcí o 22 % na 880 milionů, divize nevolatilních pamětí NAND/3D XPoint o 23 % na 1,1 miliardy a divize FPGA o 18 % na 517 milionu dolarů. Souhrnně vytvořily tyto segmenty už 49 % tržeb společnosti, takže Intel může spokojeně konstatovat snižující se závislost na trhu PC (jejichž prodeje ale nyní po dlouhé době potkalo oživení).

Intel Xeon Gold 6138P, procesor s integrovaným FPGA Arria 10 GX 1150 (Zdroj: PCWatch) Intel Xeon Gold 6138P, procesor s integrovaným FPGA Arria 10 GX 1150 (Zdroj: PCWatch)

Akcie zareagovaly negativně

Ačkoliv tržby přesáhly prognózu a dala by se tedy čekat pozitivní odezva na akciových trzích, burza paradoxně zareagovala propadem o 5,6 % během „after hours“ obchodování (akcie konkurenčního AMD byly zřejmě touto zprávou naopak posíleny o 3,3 %). Podle některých zdrojů mohlo být spouštěčem to, že část analytiků/investorů očekávala ještě vyšší růst tržeb datacentrové divize než oněch 27 % a byla zklamána. Jinde je jako důvod negativní reakce citována informace o stavu 10nm procesu. Intel sdělil, že práce na výtěžnosti procesu pokračují podle plánu, ale masové komerční dodávky 10nm čipů mají nastávat až v druhé polovině roku 2019. Tyto faktory asi vytvořily pesimistické nálady, ke kterým patrně přispěla i nejistota spojená s nuceným odchodem CEO Briana Krzanicha koncem června, po kterém nyní Intel teprve hledá nového stálého šéfa.

KL24

V roce 2018 nejspíš tržby překonají 70 miliard

Prognóza na další kvartál (nyní probíhající Q3 2018) nicméně předpokládá další zvýšení tržeb na 18,1 miliardy dolarů, plus minus půl miliardy. Čistý zisk by měl dosáhnout okolo 1,09 $ na akcii. Přitom tato číslo pravděpodobně opět budou předstižena.

Předpokládané tržby Intelu v Q3 a celém roce 2018 Předpokládané tržby Intelu v Q3 a celém roce 2018

Intel také zvýšil prognózu celoročních tržeb na 69,5 miliardy dolarů, takže reálně by se asi mohl přehoupnout přes sedmdesát. Zvýšená konkurence ze strany AMD není zatím cítit nijak bolestivě a vzhledem k výrazně dominantnímu tržnímu podílu Intelu je asi její finanční dopad zatím stále zanedbatelný.

Byl pro vás článek přínosný?