Hlavní navigace

Intel měl v Q3 2018 nejvyšší zisky i tržby v historii, skoro 20 miliard dolarů

26. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Včera jsme tu probírali finanční výsledky AMD za třetí čtvrtletí letošního roku (tedy červenec až září). Včera potom uzávěrku zveřejnil také gigant Intel. U toho finanční zprávy nejsou nějaké napínavé dobrodružství, ale rozruch se tentokrát docela dostavuje. Tržby společnosti byly vůbec nejvyšší v historii a výrazně větší, než na co jsme byli poslední roky zvyklí. Neschopnost Intelu pokrývat současnou poptávku, která vypumpovala nahoru ceny procesorů na volném trhu, tedy evidentně nenastala nějakou náhodou, výroba eveidentně jede naplno.  

Obří zisk

V druhém čtvrtletí měl Intel tržbu 17 miliard a odhaloval, že v tom třetím se dostane na plus minus 18,1 miliardy. Už to by bylo hodně, ale firma nakonec utržila rovnou 19,2 miliardy dolarů, což je o 19 % více než za stejné období v loňském roce. Také marže byla velmi vysoká, 64,5 %. Intel díky tomu dosáhl obrovského čistého zisku 6,4 miliardy dolarů (1,38 dolaru na akcii). I tento zisk by jinak měl být rekordní. Takto vysoký Intel nikdy nezaznamenal, byť je třeba připomenout, že se na tom pochopitelně také podílejí nové nízké daňové sazby pro firmy v USA (jen 10,4 % místo 23,8 % loni).

Finanční výsledky Intelu za Q3 2018 Finanční výsledky Intelu za Q3 2018

Na vysokých tržbách měla velký podíl opět serverová divize, která poslední léta Intel táhne nahoru pravidelně, ale také ostatní skupiny. A tentokrát včetně Client Computing Group, která je sice s přehledem největší, ale doteď moc nerostla. Její zlepšení tak bylo pro rekordní objem utržených peněz stěžejní.

intel-xeon-scalable-skylake-sp-wafer-1600Data Center Group dosáhla tržby 6,1 miliardy, což byl meziroční nárůst o 26 %, divize Internetu věcí 919 milionů (8% nárůst) a výroba pamětí NAND a 3D XPoint utržila 1,1 miliardy $ (nárůst o 21 %). Zlepšil se i výsledek divize FPGA Altera, která se dostala na 496 milionů (6% zlepšení proti Q3 2017). Mimochodem se meziročně také údajně o 50 % zvýšily tržby Mobileye (na 191 milionů), který Intel koupil loni za účelem etablovat se v automobilovém průmyslu.

Modemy pro Apple

Konečně Client Computing Group si polepšila o 16 % proti loňskému stavu a měla tržbu 10,2 miliardy dolarů. Intel prodal o 6% více procesorů na počet kusů proti Q3 2017. A za vyšší ceny – čipy pro notebooky v průměru prodával o 4 % dráž, pro desktop PC o 10 % dráž. Tržby za procesory/čipsety stouply z 8,1 na 9,0 miliard. Zbytek tržeb vytvořily tzv. „adjacencies“, které Intel také do klientské divize počítá. Jsou to hlavně modemy. Jak možná víte, Intelu se podařilo protlačit do celé aktuální generace telefonů Apple a tržby za modemy díky tomu stouply z 0,7 miliardy za kvartál na 1,2 miliardy za kvartál.

Finanční výsledky Intelu za Q3 2018, klientská divize Finanční výsledky Intelu za Q3 2018, klientská divize

Prognóza je ještě lepší

V čtvrtém kvartále, který mívá Intel nejsilnější, by společnost měla zabodovat ještě víc. Uvádí, že očekává tržby 19,0 miliardy (s nějakou tolerancí). Pokud by se podařilo odhad předčit podobně jako v Q3 2018, pak by se Intel asi mohl přehoupnout přes onu metu 20 miliard dolarů tržeb za jedno čtvrtletí. Není to přitom zas tak dávno, co se pohyboval okolo 13–14 miliard. Firma očekává zisk asi 1,16 dolarů na akcii, což se asi také podaří předstihnout.

KL24

Za celý rok by se tak Intel chce dostat na 71,2 miliardy dolarů tržeb s čistým ziskem asi 4,52 dolaru na jednu akcii. Pro srovnání, rok 2017 skončil tržbami 62,8 miliardy a celkovým čistým ziskem „jen“ 9,6 miliardy $ (1,99 $ na akcii). Ovšem jak už bylo řečeno, čtvrtý kvartál teď pravděpodobně opět dopadne o něco lépe, jelikož prognóza je pravděpodobně konzervativní. Tím pádem by reálné výsledky měly být ještě o něco vyšší.

Vývoj akcií Intelu před vyhlášením výsledků 26. října a po něm 27. října (Zdroj: Yahoo Finance) Vývoj akcií Intelu před vyhlášením výsledků 26. října a po něm 27. října (Zdroj: Yahoo Finance)

Akcie se zazelenaly

Akcie Intelu zareagovaly na finanční výsledky pozitivně a dnes posílily o něco přes 3 % na cenu okolo 45,60 $. Což je značně pod letošními maximy, ale je třeba pamatovat, že je to aktuálně v atmosféře všeobecného poklesu polovodičových firem, kdy hodně (mnohem více) ztratili konkurenti jako Nvidia a AMD, ale také třeba Micron, IBM a další technologické firmy.

Byl pro vás článek přínosný?