Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intel měl v Q3 2020 tržby „jen“ 18,3 miliardy $. Propad Xeonů o 25 %, přichází chudá léta?. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 26. 10. 2020 10:11

    Radek Holeček

    Od konce. U těch školních notebooků to není o objemu, ale o ceně toho čipu. Výrobní cena čipu se odvíjí od jeho velikosti. Naopak prodejní s velikostí nesouvisí. Když teď Intel uvádí Tiger Lake a uvádí všechno, od Celeronu až po i7, tak je logické, že když je všechno jeden jediný křemík, že marže na Celeronu bude nejmenší a marže na i7 největší. Takže když se poptávka zhoupne k nižší ceně, tak se i marže sníží. Ten Tiger Lake je jen příklad, platí to i u ostatních řad.
    Co se týče těch datových center, tak se snažíte demonstrovat co? Já se snad nikde nepodivuju nad tím, že cena Xeonu pro nějakého cloudového giganta, který jich odebere miliony, je menší, než cena klidně téhož Xeonu pro menší zákazníky. Jen říkám, že je logické, že průměrná marže klesá v okamžiku, kdy ti běžní firemní zákazníci šetří kde se dá, protože ekonomiky prakticky všech zemí světa jdou do hajzlu. A zatímco cloud z pandemie dokáže profitovat, takže jsou investice nutné, tak ty běžné firmy své investice odkládají, když je to jen trochu možné.
    A teď k tomu začátku. Ano, Intel o spoustě věcí informuje. Je zajímavé, že někteří lidé to berou jako nevýhodu. Až se zítra podíváte na výsledky AMD, vsadím boty, že se zase nedozvíme nic, jen souhrnná čísla. Že by nám třeba prozradili, jak se změnily průměrné ceny v každém segmentu, je sci-fi.