Hlavní navigace

Názor k článku Intel měl v Q3 2020 tržby „jen“ 18,3 miliardy $. Propad Xeonů o 25 %, přichází chudá léta? od Radek Holeček - Když po revoluci začala Škoda konkurovat západním zahraničním...

  • 26. 10. 2020 17:45

    Radek Holeček

    Když po revoluci začala Škoda konkurovat západním zahraničním automobilkám, nazval byste její nástup na ty trhy jako "přišla včas" nebo "přišla pozdě"?
    Náklady na drivery budou skoro nulové, protože ty musí fungovat už pro integrované grafiky se stejnou architekturou. A předpokládám, že ani vy si nemyslíte, že by Intel přestal integrované grafiky dělat.
    Marže a ziskovost jsou dva spolu ne úplně související pojmy. Ano, u jednoho produktu je mezi nimi úměra. A firma se samozřejmě snaží mít u každého produktu marži co nejvyšší. Ale tohle samozřejmě vůbec neplatí u nových produktů, s kterými se chce prosadit. Nebo si myslíte, že třeba produkty Mobileye se prodávají s tou více než 50% hrubou marží, kterou má Intel v průměru? Něco jiného je uvést třeba nový procesor, na kterém by firma měla menší marži. Tím by si samozřejmě snížila prodeje jiných procesorů. A proto o tom Intel neustále mluví. Když prodává 10nm notebookové čipy a 14nm notebookové čipy, logicky mu vadí, že na těch 10nm má menší marži. Lidé šáhnou po "lepším" čipu a firma na tom méně vydělá. Ale nové produkty, které nemají žádnou konkurenci z domácí stáje, mohou mít marži minimální. A pokud bude kladná nejen hrubá, ale i provozní, tak ziskovost firmy jako celku se zvýší.
    HPG je vedlejší produkt vývoje něčeho jiného. Něco jako když AMD uvedlo ThreadRipper. A aby se to prosadilo, tak to vůbec nemusí porážet top produkty konkurence. Kdyby dneska vyšla konkurence GTX 1660, tak si myslíte, že se v tomto segmentu trhu nedá nic vydělat? Je skoro jedno, s jakým výkonem ty grafiky vyjdou. Vždycky tady bude při vhodném nacenění nějaká část trhu.
    Vy hrozně rád operujete tím, že Intel nemá nic "konkurenceschopného". Ale podle mě vůbec nechápete, že konkurenceschopný není synonymum slova nejvýkonnější. Konkurenceschopné jsou i Atomy. A konkurenceschopné mohou být i ty budoucí grafiky. A je jedno, jak budou výkonné a i nebude záležet na tom, kdy přesně přijdou na trh.