Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intelu se bezprecedentně daří. Loni měl tržby 72 miliard $ a letos se bude mít ještě líp. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 28. 1. 2020 9:31

    Radek Holeček

    Opravdu je tak těžké pochopit, že těm odběratelům nic jiného nezbývá? AMD nemá co nabídnout. Ne co se týče typu produktu, ale co se týče objemu produkce. Dneska večer se dozvíme, kolik AMD utržilo za 4Q. Bude to tak 1/9 toho, co utržil Intel. A obě firmy mají stejný problém. Prodají vše, co dokáží vyrobit.
    A teď se na to podívejte z hlediska těch nakupujících. Ani oba dodavatelé jim nedokáží uspokojit poptávku a vy si myslíte, že by si měli vybírat, od koho ty čipy odeberou? Oni odeberou vše, co jim kdo nabídne.
    Chápu příznivce AMD. Ale současná situace vůbec není o AMD a Intelu, ale o TSMC a Intelu. TSMC dělá co může. Ale zázraky nedokáže. Fabriky se samy nepostaví. A není to ani tak otázka peněz, jako otázka času. A čas v kombinaci s penězi říká, že vzít si úvěr na pár desítek miliard dolarů a ve zběsilém tempu postavit za 2 až 3 roky nové továrny s několikanásobnou kapacitou, je risk. Risk, do kterého TSMC pravděpodobně nepůjde. Ona si bude v klidu zvyšovat pomalu produkci tak, aby ji případný výpadek jednoho zákazníka nepoložil. A AMD bohužel nemá dostatek peněz na to, aby to riskla sama a zavázala se TSMC, že třeba za 3 roky odebere pětinásobek současné produkce.
    A to nemluvím o tom, že i ASML má nějakou omezenou produkci. A ač tu produkci navyšuje, opět to nebude skokově na několikanásobek během roku či dvou. A opět je to o penězích, času a riskování, že peníze, co nemá, utopí v něčem, co už trh za pár let nebude chtít.
    U vás je problém, že vám k pochopení tohoto nestačily ani ty tři roky, co má Intel konkurenci. A pravděpodobně to bude pokračovat a vy se další roky budete stále divit témuž.