Hlavní navigace

Intel Ivy Bridge: PCIe 3.0 řadič a podpora tří monitorů

30. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ivy Bridge je krycí název pro příští půlgeneraci procesorů od Intelu. Architektura Sandy Bridge s několika vylepšeními, 22nm výrobní postup a výkon o 10 až 20 % výš. Server SemiAccurate zveřejnil slajd z prezentace Intelu, který odhaluje několik důležitých parametrů chystaných čipů.

Jelikož Ivy Bridge bude používat stávající patici LGA 1155, u integrovaného PCI Express řadiče nelze čekat více než 16 linek. Budou to ale linky verze 3.0, Intel tak bude jedním z prvních výrobců, kdo toto rozhraní bude podporovat a nejsme si úplně jisti, jestli v době vydání Ivy Bridge bude existovat srovnatelně vybavená grafická karta. Hovoříme však o době přibližně rok vzdálené, a za tu dobu se může mnohé změnit.

Integrované grafické jádro (mGPU) se dočká blíže nespecifikovaných vylepšení, které Intel schovává pod formulaci „next generation“. Nový čipset (PCH), zatím označovaný pouze jako Panther Point (ve finále asi P77/H77) ve verzi H umožní od grafického jádra vyvést tři nezávislé obrazové výstupy. Na hraní na třech LCD to asi nebude, avšak zavzpomínejte, proč vlastně původně vzniklo Eyefinity: na základě požadavku výrobců notebooků. Není bohužel známo, zdali možnost připojení tří monitorů bude zpřístupněna i starším procesorům z rodiny Sandy Bridge, budou-li spárovány s novým čipsetem.

Panther Point se dále pochlubí dvěma SATA 6 Gb/s porty a také blíže neurčeným počtem portů USB 3.0. Překvapivě ani slovo o rozhraní Thunderbolt, které vytvořil právě Intel, a které bylo považováno za důvod, proč jeho čipsety dosud USB 3.0 nepodporují. Thunderbolt tak zjevně navždy zůstane příplatkovou výbavou vyžadující samostatný řadič integrovaný na desce nebo v podobě přídavné karty. Pro připojení přídavných periferií nabídne Panther Point celkem osm linek PCI Express 2.0.

KL24

Připomeňme ještě starší zprávu serveru SemiAccurate spíše z kategorie věřte-nevěřte: vyšší modely z řady Ivy Bridge budou údajně vybaveny DRAM pamětí, která bude vyhrazená pro integrované jádro. Podobně jako „sideport memory“ u starších IGP čipsetů AMD; zde má ale paměť být umístěna přímo v balení procesoru.

Zdroj: SemiAccurate

Byl pro vás článek přínosný?