Hlavní navigace

Intel je v průšvihu, ale je to poznat na prodejích? Máme statistiku tržních podílů x86 procesorů

12. 8. 2024

Sdílet

Historické procesory x86 Intel a AMD
Zdroj: Cnews
AMD se povedlo posílit svoje podíly v noteboocích i serverech, v desktopech trošku ztratilo. Zajímavé je, že klesl také tržní podíl procesorů ARM, vzdor vydání ambiciózních „Nuvia“ Snapdragonů X Elite.

AMD je na prahu éry procesorů s architekturou Zen 5, zatímco Intel má za sebou zase první fázi éry fyzicky odcházejících procesorů Raptor Lake (a právě vstupuje do druhé fáze, kdy jsou už aspoň k dispozici opravy problému, který toto odcházení čipů po dva roky způsoboval). Mnoho z vás asi bude zajímat, jak si na pozadí těchto věcí obě firmy proti sobě (ale také proti procesorům ARM) na trhu vedou. Něco o tom může říct aktuální statistika firmy Mercury Research, která teď byla vydána.

Byl publikována analýza tržního podílu x86 procesorů Mercury Research, která bývá zveřejňována zhruba od doby, kdy se AMD „vrátilo“ s procesory Ryzen a Epyc. Nynější data jsou za poslední skončené čtvrtletí, tedy za duben až červen (Q2 2024). Je to tedy stav trhu před vydáním Zenu 5. Předchozí data za leden až červen letoška jsme probírali zde.

Desktopy: AMD trošku oslabilo, ale proti loňsku je výrazně výš

Začneme-li u desktopových počítačů, dostal se podíl AMD v x86 procesorech na 23,0 %, zatímco Intel byl na 77,0 %. Je to relativně vysoké číslo pro menší firmu, ale o něco kleslo proti prvním kvartálu, kdy mělo AMD 23,9 % a Intel 76,1 %. Těžko říct, zda je to nějaký trend, nebo fluktuace. Před rokem mělo AMD 19,4 % a Intel 80,6 %, takže meziročně AMD získalo nějaké ty procentní body podílu, které z pohledu Intelu nejsou velké, ale z pohledu AMD celkem ano.

Ryzeny jsou v noteboocích jen něco před 20 %

V noteboocích mělo AMD v druhém kvartálu podíl 20,3 % a na Intel zbývalo 79,7 %. Zde to znamená, že AMD proti prvnímu kvartálu o trošku stouplo (tehdy podíly byly 19,3 % ku 80,7 %). Zejména je to ale opět zlepšení proti loňskému roku (Q2 2023), kdy byl podíl AMD jen 16,5 % a u Intelu byl 83,5 %.

Nicméně podobně jako v desktopu se AMD stále drží jen kolem 20 % nebo těsně nad, bez toho, aby se mu podařilo prorazit výrazně výš. OEM výrobci počítačů a notebooků a na ně navázaný trh evidentně dál upřednostňují Intel.

Vzorek procesoru AMD Granite Ridge a mobilní Ryzen AI 300 Strix Point

Vzorek procesoru AMD Granite Ridge a mobilní Ryzen AI 300 Strix Point

Autor: Jack Huynh, AMD

Intel dál pomalu ztrácí podíl v serverech

Tržní podíly v serverech jsou další statistika, kde AMD ukouslo další (malý) kousek z koláče, který dřív patřil skoro celý Intelu. Jde ovšem o pomalý růst. Tržní podíl AMD se dostal na 24,1 % (takže pro Intel „zbývá“ 75,9 %), zatímco v prvním kvartálu byly podíly 23,6 % ku 76,4 %. Mělo by jít o rekordní podíl AMD, minimálně v moderní éře od vydání Epyců, kdy AMD začalo znovu nabírat podíl na trhu skoro od nuly. Před rokem pro srovnání podíly byly 18,6 % pro AMD proti 81,4 % pro Intel. V této oblasti tedy menší konkurent teď přebírá Intelu podíl nejúspěšněji.

AMD v datacentrech má pravděpodobně opět výrazně vyšší podíl na tržbách (jako v předešlých čtvrtletích), což znamená, že v průměru prodá jeden svůj serverový procesor za výrazně vyšší cenu (a asi i s vyšší marží) než Intel. Nicméně data o podílech na tržbách tentokrát nemáme. Jak v procesorech Ryzen pro notebooky, tak v těch desktopových to platí obráceně – Intel je schopen prodávat za v průměru vyšší ceny, jeho pozice je v těchto segmentech silnější, než má AMD (možná s výjimkou retailového prodeje samotných procesorů koncovým zákazníkům, který je specifický, ale relativně malý).

O hodně míň x86 procesorů pro konzole

Intel mimochodem podle Mercury Research získal tržní podíl, pokud se k těmto segmentům navíc připočítají i herní konzole. U těch totiž došlo k velkému propadu, zejména údajně u Xboxů. Protože konzole mají jen procesory AMD (tedy mimo ARM konzole Nintendo Switch), jejich pokles zvedá Intelu „celkový podíl v x86“.

Velký pokles prodeje konzolí je vidět i na finančních výsledcích AMD v segmentu „Gaming“ v Q2 2024, kde firma měla meziročně o 59 % nižší tržby. Podle informací z konferenčního hovoru to je ale z většiny výpadek tržeb za čipy pro konzole, nereflektuje to úplně prodeje grafik Radeon.

Podíl procesorů ARM proti x86 klesl

Web PC Gamer, který čísla od Mercury Research zveřejnil, neuvádí, jaký je procentuální podíl procesorů ARM (oproti procesorům x86, tedy AMD a Intelu v součtu). Nicméně prozradil, že ve statistice podíl procesorů ARM v PC (mezi což se počítají i počítače Applu) za druhý kvartál klesl. Vydání Snapdragonů X Elite tedy nebylo schopné podílem pohnout nahoru. Ale je pravda, že nastalo až koncem června, a byť první vlna prodejů může být o něco „vzedmutá“, jen dva týdny dostupnosti jsou jen malá část kvartálu.

Demo notebook s ARM procesorem Qualcomm Snapdragon X Elite - Lifestyle

Demo notebook s ARM procesorem Qualcomm Snapdragon X Elite

Autor: Qualcomm

Nemusí to tedy přímo vypovídat o prodejním neúspěchu. Je možné, že v dalších kvartálech už Snapdragony povedou k nárůstu tržního podílu ARMu (i když představy o nadpolovičním podílu, které nadhazoval CEO Qualcommu, stále považujeme za přehnané). Podle Mercury Research za snížení tržního podílu procesorů ARM je minimálně z nějaké míry odpovědné také to, že klesly prodeje chromebooků, které čipy ARM často využívají.

Apokalypsa procesorů AMD a Intel? ARM říká, že do pěti let nahradí x86 ve většině PC Přečtěte si také:

Apokalypsa procesorů AMD a Intel? ARM říká, že do pěti let nahradí x86 ve většině PC

Text PC Gameru bohužel neuvádí, zda tento pokles podílu procesorů ARM je mezikvartální pohyb (proti Q1 2024), nebo meziroční. Pravděpodobně se ale bavíme o meziročním srovnání, protože článek na ostatních místech uvádí právě meziroční porovnání. Před rokem v druhém kvartálu byl podle Mercury Research podíl ARMu v prodávaných osobních počítačích na 11,1 % (letos v Q2 2024 by tedy mělo být číslo pod touto hodnotou), poté v třetím kvartálu klesl na 10,6 %.

CS24

Tyto úrovně jsou o dost nižší než dočasná špička, která nastala na přelomu let 2022 a 2023. Tehdy ARMy jednu dobu měly 14,6–14,8 % a mohlo to vypadat na rychlý strmý růst slibující možnost přebrat mnohem výraznější část trhu (i třeba větší, než doteď dokázal sebrat Intelu jeho tradiční konkurent AMD). Teď ovšem má tento růst minimálně pauzu.

Zdroj: PC Gamer