Hlavní navigace

Intel má problémy s 14nm procesem. Broadwell se kvůli nim zpozdí o tři měsíce

16. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Informace, že čipy Broadwell – tedy příští generaci procesorů Intel – postihne zpoždění, bylo již slyšet několikrát. Nakonec k tomu ale zdá se opravdu došlo: Broadwell postihly problémy při výrobě na novém 14nm procesu a jeho příchod se tím oddálí. Nejedná se přitom o žádné drby či spekulace, nýbrž o oficiálně potvrzenou informaci.

Intel tuto skutečnost oznámil poté, co zveřejnil finanční výsledky za třetí čtvrtletí; během konferenčního hovoru se o zpoždění Broadwellu rozhovořil přímo Brian Krzanich, hlava společnosti. Problém spočívá přesně tam, kde byste ho čekali: v 14nm výrobním procesu (Broadwell bude prvním čipem, který se na něm bude vyrábět). Na vyrobených waferech se údajně vyskytovalo příliš mnoho defektů, kvůli čemuž byla výtěžnost funkčních čipů nízká. Dle Briana Krzanicha se sice již Intelu podařilo problém vyřešit, mezitím ale harmonogram nabral zpoždění zhruba v délce jednoho čtvrtletí.

Čipy na křemíkovém waferu (Ivy Bridge-EP)
Čipy na křemíkovém waferu (Ivy Bridge-EP)

O tuto dobu se tedy posune datum zahájení sériové výroby těchto CPU. Broadwell se měl začít masově vyrábět s předstihem již v závěru letošního roku (podobně jako Haswell, který byl uveden v červnu 2013, sériová produkce ale začínala už na sklonku roku 2012). Podle toho, co v konferenčním hovoru zaznělo, se ale místo toho výroba rozjede až v prvním čtvrtletí roku 2014.

 

Co přesně bude zpoždění ve výrobě znamenat pro běžného zákazníka, není jisté. Tyto informace se totiž týkají náběhu masové produkce, který ale probíhá se značným předstihem, a nikoliv začátku prodejů. Je otázka, zda se udávané čtvrtletní zpoždění promítne plně do data uvedení Broadwellu. Ještě minulý měsíc na IDF 2013 Intel uváděl, že vše běží podle plánu a výroba začne do konce roku. Jenže zároveň se již neoficiálně mluvilo o tom, že datum uvedení se spadá do druhé poloviny roku. Už to by znamenalo minimálně měsíční skluz oproti načasování Haswellu.

Broadwell, mini verze (vlevo), Broadwell, standardní BGA pouzdro (uprostřed), Haswell (vpravo)
Broadwell, mini verze (vlevo), Broadwell, standardní BGA pouzdro (uprostřed), Haswell (vpravo)

Pokud ale tato informace pracovala ještě s původním harmonogramem, znamenalo by to, že by aktuální potíže mohly uvedení pozdržet ještě o to víc. Čili pokud se původně počítalo s červencem či srpnem (júnom/augustom), mohl by Broadwell sklouznout třeba až na říjen nebo listopad (október/november). Lze ale také doufat, že nakonec situace tak zlá nebude. Intelu by se mohlo podařit alespoň část zpoždění nějak nahnat, byť třeba za cenu, že začne prodeje s menšími skladovými zásobami.

CS24

Intel zatím žádné datum uvedení neprozradil, na jeho pevné stanovení je ostatně ještě čas. Co však víme, je, že zpoždění nemá nijak postihnout další procesor v řadě. Generace Skylake má tedy vyjít včas podle původního plánu, a to samé se nejspíš týká též 14nm Atomů s architekturou Airmont.

Zdroj: The Register, Fudzilla