Hlavní navigace

Intel má v rukávu i levný NUC s úsporným čipem Bay Trail. Stát bude 139 USD

16. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po příchodu nové generace procesorů Intel přišla chvíle, aby se tyto čipy usalašily také v miniaturních PC (či lépe řečeno barebonech), která Intel prodává pod značkou NUC. Již jsme zde měli modely založené na Haswellech řady U, které byly k vidění na akci PAX Prime. Intel ale chystá také NUC založený na další letošní novince – úsporných čipech Bay Trail, jejichž variantu pro tablety (Atom Z3000) Intel odhalil minulý týden. NUC, postavený na těchto procesorech typu SoC by měl být úsporný, tichý a navíc zřejmě docela levný.

Dle webu Hexus.net vyšle Intel na trh NUC založený na platformě Bay Trail někdy v prvním čtvrtletí příštího roku, a to za cenu 139 USD. Barebone s označením DN2810FYK (interně označovaný Forest Canyon) by tak mohl být odhadem o několik set korun levnější než v současnosti nejlevnější NUC s procesorem Celeron 847 (model DCCP847DYE, který jsme na jaře recenzovali, lze dostat za sumu okolo 4000 CZK). V ceně již má být bezdrátový modul (Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.0), doplnit budete muset úložiště a RAM.

V „atomovém“ NUCu bude osazený procesor Celeron N2810, což je SoC z rodiny Bay Trail-M s dvěma jádry architektury Silvermont na frekvencí 2 GHz. Jeho grafika bude mít maximální frekvenci 756 MHz, ale základní takt bude zřejmě nižší. Tyto procesory určené zejména pro levné notebooky jsou méně úsporné než Atomy Z3000 (Bay Trail-T), obsahují ale rozhraní jako SATA a PCI Express. Celeron N2810 má konkrétně TDP 7,5 W, nicméně jeho typická zátěžová spotřeba by měla být blíž hodnotě 4,5 W – tak má totiž procesor stanoveno SDP. Zařízení bude i přesto aktivně chlazené (asi i kvůli přítomnosti dalších zdrojů tepla v skříňce), díky nízkému odběru samotného SoC by ale provoz měl být velmi tichý i při vytížení CPU a grafického jádra.

Intel NUC s procesorem Celeron N2810

Chladič by mohl být použit stejný jako u verzí s 15–17W TDP, jelikož Intel zůstane u původního formátu skříně. O něco větší ale bude její tloušťka (11,7 × 11,2 × 5,5 cm). Portová výbava nebude tak dobrá, jako u NUCů s Haswellem – ve předu bude jen jedno USB 3.0, zbylé dva porty vzadu budou pouze standardu 2.0. Vzadu pak naleznete ještě gigabitový Ethernet a jen jedno HDMI pro připojení monitoru. Na druhou stranu, krabička bude mít stále infračervený senzor pro dálkové ovládání a kombinovaný audio konektor pro připojení reproduktorů, sluchátek či mikrofonu.

 

Nižší cena je ještě vykoupena tím, že se na desku dostal jen jeden slot pro modul SO-DIMM. Osadit lze tedy maximálně 8 GB paměti DDR3L. V specifikacích není potvrzeno, zda bude uvnitř stále slot mSATA pro SSD. Podobně jako u modelů s Haswellem ale Intel na PCB osadil i klasický konektor SATA. O 5 mm vyšší skříň by mohla naznačovat, že tento model by mohl být přímo určen pro provoz s 2,5" pevným diskem (nebo SSD) a uvnitř by pro něj mohlo být vytvořeno místo – snad právě za cenu chybějících slotů mSATA a SO-DIMM.

Intel NUC DCCP847DYE
Intel NUC DCCP847DYE

Tento NUC bude vlastně také konkurencí pro často velmi levné mini počítače na bázi procesorů architektury ARM (naposled jsme zde psali například o Utilite od firmy CompuLab). Ostatně, Intel u tohoto modelu vedle Linuxu a Windows explicitně podporuje právě i operační systém Android, jenž je u této třídy zařízení obvyklý. NUC má větší rozměry než většina mini PC s procesorem ARM a také neobsahuje v ceně úložiště a paměť RAM, zase je ale v tomto ohledu rozšiřitelný. Úložiště a paměť integrované v zmíněných ARMech naopak bývají dost malé. A za podobnou cenu, za jakou se prodává leckterá krabička s čipem ARM, zde dostanete zcela standardní PC.

KL24

Je ale pravda, že bych v přístroji mnohem raději viděl čtyřjádrový čip, například Celeron N2910 nebo J1850. Takový levný NUC by pak byl o dost atraktivnější.

Zdroj: Hexus

Byl pro vás článek přínosný?