Hlavní navigace

Intel má vzorky 14nm obvodů, procesory budou za 2 roky

5. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Jednička na poli procesorů společnost Intel dnes oznámila další velký úspěch: v laboratorních podmínkách se povedlo vyrobit integrovaný obvod pomocí 14nm výrobního postupu. Od tohoto kroku je sice k funkčnímu procesoru ještě stále dosti daleko, ukazuje to však technologickou sílu amerického giganta, který takto ukazuje konkurenci záda (nikdo jiný se doposud pod 20 nm nedostal).

Prvních 14nm procesorů bychom se měli dočkat v roce 2014, což je zhruba za dva roky od této chvíle. Ačkoliv je na jakékoli doplňující informace ještě příliš brzy, pár informací známe: půjde o čipy z rodiny Broadwell, která je die-shrinkem Haswellu (Haswell je následovníkem Ivy Bridge). Celý sled uvádění kopíruje známou strategii tick-tock, které se Intel již dlouhou dobu drží.

Broadwell bude opravdovou „revolucí“, alespoň pro výrobce určitě: půjde totiž o první opravdové SoC s nálepkou Intel, pokročilejší výrobní postup umožní integrovat přímo na čip např. ethernet, Thunderbolt nebo USB 3.0. Dá se očekávat také podpora technologií AVX2 a DirectX 11.1.

Zdroj: guru3D.com