Hlavní navigace

Intel mění značení mobilních čipů. Po novém bude Atom x3, Atom x5 a Atom x7

26. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od dob, kdy Intel přišel s architekturou Nehalem, se u hlavního proudu procesorů drží označení Core i3, Core i5 a Core i7. A vypadá to, že s estetickým působením oné trojky, pětky a sedmičky jsou ve firmě spokojeni. Podobné značení totiž teď Intel nasadí také v mobilní oblasti u procesorů Atom.

Intel teď vydal oficiální prohlášení, v němž uvádí, jak bude nový systém Atomů (nesoucí sebou i nová loga) vypadat. Čipy budou mít tři výkonnostní či možná lépe řečeno cenové třídy. Základní stupeň se bude jmenovat Atom x3, pokročilý Atom x5 a nejvýkonnější varianty pak Atom x7. Třístupňové schéma Intel oficiálně charakterizuje slovy „good/better/best“. Čipy Atom x3 mají poskytovat základní výkon, Atom x5 se bude odlišovat funkcemi a výkonem navíc pro ty, kdo chtějí nadstandard. Atom x7 pak má být vždy tím nejlepším v nabídce po stránce jak výkonu, tak funkcí.

Prospekt Intelu znázorňují pozicování nových tříd Atomů a jejich loga
Prospekt Intelu znázorňují pozicování nových tříd Atomů a jejich loga

Po stránce výkonu je asi odstupňování logické – typy x3 prostě budou mít nižší takty. Intel bohužel zatím nijak nespecifikoval, jak se tato segmentace odrazí ve funkcích. U velkých procesorů už jsme si zvykli, že v desktopu Core i3 znamená dvoujádro s HT a bez turba, Core i5 je čtyřjádro s turbem, ale bez HT a Core i7 umí vše. Jak to bude u Atomů, je otázka. Jako schopnosti, které by Intel mohl u nižších čipů vypnout, připadají v úvahu zejména turbo a funkce GPU či akcelerace multimédií. Diferenciace by mohla nastat i co do počtu jader. I když je pravda, že Atomů Bay Trail se dvoujádrové modely prakticky vůbec na trhu neobjevují, byť existují (i nejlevnější tablety či krabičky mají čtyřjádra). I Atom x3 by tedy mohl mít čtyři jádra – uvidíme.

 

Mimochodem, ono schéma 3/5/7 je už uplatňováno také v serverové oblasti. Intel nabízí Xeony E3 coby jakž-takž levné čipy na bázi desktopové architektury, mainstreamové Xeony E5 pro servery s jedním až čtyřmi procesory a enterprise highend pod označením Xeon E7. Kde se ale této tradici Intel zpronevěřil (možná trochu nelogicky), jsou ultramobilní Broadwelly pojmenované Core M s modelovými čísly jako 5Y10 a 5Y70.

Atom Z3000

 

KL24

První X3, x5 a x7 by měly být u Cherry Trailu

Tato změna se odehraje až u příští generace Atomů, což by měla být 14nm rodina Cherry Trail, kteoru už Intel začal dodávat partnerům začátkem roku. Nemělo by tedy dojít k přeznačení existujících 22nm Atomů řady Z (Bay Trail, Moorefield, Merrifield). Zatím není úplně jasné, čeho všeho se nové značení bude týkat. Zda nastoupí pouze u toho, co se jmenovalo Atom doposud, i nebo těch čipů, které se nyní zovou Celeron a Pentium. Vypadá to nicméně, že alespoň SoC Braswell, který je podobné Cherry Trailu, avšak místo mobilní oblasti je zaměřen na lowendové desktopy a notebooky, ponese místo označení Atom právě jména Pentium a Celeron. Toho se tedy asi systém x3/x5/x7 netýká. Pokud tedy Intel mezitím nezmění názor.

Zdroj: Intel (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?