Hlavní navigace

Intel mezi nejetičtějšími společnostmi roku 2009

14. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Organizace Ethisphere vyhlašuje každoročně seznam nejetičtějších společností z celého světa. Letos se do této elitní skupiny zařadil i Intel, největší světový výrobce procesorů. Mnozí z vás jistě kroutí hlavou, jak se mu to mohlo povést. Je to ten samý Intel, který před léty podplácel výrobce počítačů, aby nekupovali procesory AMD? Ten samý Intel, který se skrz soud snaží zamezit Nvidii konkurovat mu v oblasti čipsetů? Ano, není to žádný omyl. Historie soudních sporů a potyček s úřady totiž činí pouze 20 % z celkového hodnocení.

Asi největší váhu má hodnocení vnitropodnikové kultury, přístupu vedení a atmosféry, ve které zaměstnanci pracují. Pěti procenty se na skóre podílí položka „industry leadership“, která znamená, jak jde daná společnost příkladem ostatním, co se týče obchodní etiky a například ochrany životního prostředí. Nezanedbatelných patnáct procent z celku dostává firma za to, jak její inovace přispívají k blahobytu společnosti. Snad proto se do žebříčku propracovalo hned několik farmaceutických společností.

CS24

Intel mezi 99 nejetičtějšími firmami není ze své branže sám. Další společnosti z oblasti výpočetní techniky figurující v seznamu World's Most Ethical 2009 jsou Dell, Hewlett-Packard, Xerox, Freescale Semiconductor, Texas Instruments a Cisco Systems. Největší konkurenty Intelu, AMD a Nvidii, byste zde hledali marně.

Zdroj: TechConnect Magazine, Ethisphere

Autor článku