Hlavní navigace

Intel nedožene serverová CPU od AMD ani v přespříští generaci. Emerald Rapids má prý jen 64 jader

6. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Prosákly specifikace next-next-gen serverových procesorů Intel. Xeon „Emerald Rapids“, jenž bude nástupcem opožděných Sapphire Rapids, má 64 jader a podporu rychlejších pamětí, ale pořád je na 7nm procesu.

Intel to teď nemá v serverových procesorech lehké. Firma měla šanci trumfnout procesory AMD Epyc třetí generace (s architekturou Zen 3) vlastní novou generací „Sapphire Rapids“, která je vyráběná 7nm procesem, používá poprvé čiplety, DDR5 a také novou architekturu jádra (Golden Cove z procesorů Alder Lake, ale v serverové verzi s plnou podporou instrukcí AVX-512 a AMX). Jenže Sapphire Rapids má pořád zpoždění, takže už nakonec půjde proti Zenu 4. Další šancí Intelu bude následující generace Emerald Rapids. Právě o té teď prosákly uniklé informace, takže máme první pohled na to, zda by proti Epycům čtvrté generace mohla pomoct.

Emerald Rapids je kódové jméno Xeonů Scalable 5. generace, které přijdou na stejnou platformu jako Sapphire Rapids – měly by fungovat ve stejných deskách, bude stačit nahrát nový firmware. Zdá se, že jde do značné míry o refresh či lehkou evoluci Sapphire Rapids v tom smyslu, že nepřinese dramatické změny. Ovšem půjde o nové čipy, u nichž se zvýší počet jader, takže se nebavíme o refreshi ve smyslu použití stejného křemíku, jen třeba s vyššími takty.

Leaker YuuKi_AnS, který už přinesl řadu úniků o serverových procesorech Intelu (včetně unikátních delidů, a dokonce „die shotů“ vzorku Sapphire Rapids dlouho před vydáním), nyní na Twitteru publikoval faksimile dokumentu ukazujícího specifikace procesorů Emerald Rapids a jejich platformy, který prý Intel jen nedávno předal partnerům. Mělo by tedy jít o docela čerstvá data.

https://twitter.com/yuuki_ans/status/1565753236027424768

Slajd má tu výhodu, že má modře zvýrazněné nové vlastnosti procesorů Emerald Rapids, takže hned je vidět, že většina vlastností zůstane stejná jako u procesorů Sapphire Rapids. Socket označený zde Socket E, podpora 1S, 2S, 4S i 8S systémů a také zůstane TDP – procesory Emerald Rapids mají existovat ve verzích s TDP od 125 až po 350 W.

Proti Sapphire Rapids tato nová generace bude mít podporu rychlejších pamětí – místo DRR5-4800 již bude umět DDR5-5600 (o šestinu lepší propustnost) na osmikanálovém řadiči. Tato rychlost platí pro provoz s jedním modulem na každý slot DIMM. Při provozu s dvěma DIMMy ale zase již bude možné mít rychlost DDR5-4800. Intel také uvádí, že budou oficiálně podporované moduly s 24Gb čipy (a tedy kapacitami jako 24, 48, 96 GB atd.), i když to možná bude (byť třeba neoficiálně) fungovat i na starších procesorech.

Zrychlení konektivity nastane také u propojení mezi CPU/sockety. Linky UPI poběží místo 16 GT/s až na 20 GT/s (je otázka, zda to budou podporovat i starší desky, toto může teoreticky vyžadovat nové). Naopak se, zdá se, nezlepší konektivita PCI Express.

Ohledně PCI Expressu slajd naznačuje, že by procesory Emerald Rapids měly mít výbavu stejnou jako Sapphire Rapids. Ovšem detaily Sapphire Rapids také nebyly úplně jasné, takže se nám informace hodí. Vypadá to, že platforma poskytuje 80 linek PCI Express vyvedených z procesoru, které jsou rozdělené na 32 linky „jižně“ a 48 linek „severně“ od socketu, celkem tedy 80. Toto rozlišování by asi mohlo vycházet z toho, z které strany procesoru jsou příslušné řadiče vedené. Sapphire Rapids i Emerald Rapids podporují PCI Express 5.0, ale z popisu ve specifikacích to vypadá, že severní („NTB“, Northbridge?) linky jsou jen PCI Express 4.0. Pak by tedy linek PCIe 5.0 bylo jenom těch 32. Ale tuto interpretaci berte s rezervou, popis moc jasný není.

Sapphire i Emerald Rapids budou podporovat také koherentní propojení CXL, byť není uvedeno, kterou verzi tohoto standardu. Platforma bude používat externí čipovou sadu (na rozdíl od Epyců), čipset má kódové označení Emmitsburg a bude poskytovat až 20 linek PCI Express 3.0 pro doplňkové periférie.

https://twitter.com/yuuki_ans/status/1565763761666830336

Emerald Rapids má v top konfiguraci (minimálně) 64 jader

To nejdůležitější pro výkon – kolik jader tyto nové Xeony Emerald Rapids budou mít, to v tabulce není. YuuKi_AnS nicméně zvlášť sdělil, že podle jeho informací je u procesorů Emerald Rapids nejvyšší počet jader 64. Tato generace tak nepřinese nějaký velký boom a asi v tomto parametru nebude schopná odpovědět na 96jádrové procesory AMD Epyc „Genoa“ (nemluvě o 128jádrových modelech ve variantě Bergamo pro cloudové služby).

Tip: AMD prozradilo roadmapy procesorů. Od základu nová architektura Zen 5 v roce 2024

Pokrok to ovšem bude. Sapphire Rapids má fyzicky jader 60. Po dlouhou dobu ale Intel uváděl, že maximem bude v praxi jen 56 jader (takže zbylá čtyři by vždy byla rezerva pro zvýšení výtěžnosti). Nakonec ale rozhodl o prodeji i plně aktivních 60jádrových modelů. Něco podobného by teoreticky mohlo nastat i zde: je možné, že uváděný počet jader 64 je také ještě včetně nějaké rezervy. Pokud by ji pak nakonec Intel vyložil na stůl, mohly by nakonec „smaragdové peřeje“ ještě být 68 jádra (pokud bychom opět počítali s tím, že v každém ze čtyř čipletů procesoru bylo ponecháno jedno rezervní jádro), nebo v krajním případě asi 72jádra (dvě rezervní jádra na čiplet).

To by pak pro Intel vycházelo lépe, ale pořád asi ve vícevláknovém výkonu bude tahat za kratší provaz. AMD nejenže bude u Epyců 4. generace mít výhodu až 96 jader (nebo 128 v případě cloudové platformy Bergamo, kde ale zase budou nižší takty), ale také lepšího procesu. Protože tyto Epycy jsou vyráběné na 5nm procesu, jejich jádra budou asi dosahovat lepší energetické efektivity, takže přirozeně budou moci dosáhnout lepšího výkonu na jeden watt. Naproti tomu Emerald Rapids jsou dle dosavadních informací stále vyráběné starším 7nm procesem (Intel 7), stejným, jako je použitý pro Sapphire Rapids.

Procesory Emerald Rapids (Xeon Scalable 5. generace) měly podle dřívějších plánů vyjít v druhé polovině roku 2023. Ale je otázka, zda to stihnou, když se předchozí 4. generace opakovaně odkládá a možná se reálně začne prodávat až někdy v první půlce roku 2023…

KL24

Tip: Intel chystá serverové procesory Xeon s malými jádry: konkurence proti ARMu a Zenu 4c

Zdroje: YuuKi_AnS (1, 2), VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?