Hlavní navigace

Intel netypicky odhalil budoucí plány. Čipy Ice Lake bude vyrábět na procesu 10 nm+

15. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Letošní rok podle všeho přináší se zostřenou konkurencí ve světě procesorů také změny v tom, jak k této oblasti obě firmy přistupují. V některých krocích Intelu (jako uspíšení vydání nových CPU) jsou spatřovány známky toho, že cítí zvýšený tlak a začíná na něj reagovat. Zdá se, že firma mění svůj přístup i co do marketingové „práce“ s budoucími generacemi CPU. K těm se tradičně nic veřejně neříkalo a informace o jejich jménech a vlastnostech se dostávaly ven jen úniky. To je ale teď minulost. Poté, co firma předem oznámila, že bude odhalovat procesory „8. generace“ (což je také proti předchozí tiché politice a trošku připomíná to, jak AMD kontinuálně agitovalo před uvedením Zenu), nyní poodhalila dokonce i následující, 9. generaci. Je to přitom vůbec poprvé, co o ní a o jejím kódovém označení Intel vůbec mluví.

Příchod těchto CPU sice Intel nevytroubil nahlas, ale objevily se o nich informace na jeho webu. V sekci vysvětlující kódové jména se totiž poprvé objevilo označení Ice Lake a Intel tím potvrdil, že toto jméno známé z úniků je skutečné. Zároveň je teď jisté, že Ice Lake je následnickou generací pro nyní přicházející „Core 8. generace“, tedy Cannon Lake, Coffee Lake a mobilní čtyřjádra Kaby Lake Refresh. Mělo by tedy jít o čipy „9. generace“, které se budou prodávat s označením jako Core i7-9700K a tak podobně.

Popis procesorů Ice Lake na webu Intelu Popis procesorů Ice Lake na webu Intelu

A spolu s existencí Ice Lake Intel také sděluje, jakým procesem se budou tyto procesory vyrábět. Nemá totiž zdá se jít o stejný 10nm proces, jaký bude použit u vůbec prvních čipů (Cannon Lake). Výroba prý už má probíhat na vylepšené druhé generaci 10nm procesu, kterou Intel označuje 10 nm+. Takto byl například odlišen i 14nm proces čipů Kaby Lake (14 nm+) od původního Skylake (14 nm). Podle dřívějších materiálů výrobní divize by přitom 10nm výroba měla mít i třetí generaci, označenou 10 nm++. Ta by snad mohla být použita pro refresh Ice Lake. Ten se údajně jmenuje Tiger Lake, k tomuto kódovému jménu se však Intel zatím nepřiznal.

Slajd k procesům 10nm+ a 10 nm++ z akce Intel Manufacturing Day Slajd k procesům 10nm+ a 10 nm++ z akce Intel Manufacturing Day

Nový socket, nová architektura, více jader?

Co se dá od Ice Lake očekávat? Tyto procesory by již měly přinést 10nm výrobní proces i na desktopovou platformu, pro níž nyní ještě není dost zralý. To by mohlo zredukovat spotřebu vícejádrových modelů, ovšem těžko říct, zda 10 nm umožní tak vysoké takty, jako pozdní 14nm čipy, které se zřejmě dostanou na 4,7GHz frekvence turba. Ovšem Ice Lake by to mohlo kompenzovat tím, že půjde poprvé od roku 2015 (Skylake) o novou architekturu. Na tuto generaci totiž připadá krok „architektura“ (dříve „tock“) vývojového modelu Intelu.

To znamená, že lze čekat radikální změny v jádře a vyšší IPC, tedy výkon na 1 MHz frekvence. Údajně by se například mohla zvětšit L1 cache. V závislosti na míře změn a tom, jak moc se povedou, by tato CPU teoreticky mohla být i dost velkým skokem. Poslední tock Skylake sice v zvýšení IPC spíše zklamal, to ale neznamená, že Ice Lake nemůže naopak překvapit opačným směrem.

KL24

Co je dále teoreticky na stole, je zvýšení počtu jader. V desktopu sice už generace Coffee Lake nasadí šestici procesorových jader do mainstreamu, byly však určité indicie, že Intel plánoval původně jader osm. Tolik totiž možná měly mít původně plánované čipy Cannon Lake pro desktop, tedy první generace 10nm CPU. Zda je toto pravda, ale nevíme jistě, jelikož desktopová varianta byla zrušena a nahrazena právě čipy Coffee Lake. Osmijádra tak asi zůstávají ve hře, ale nejsou pro Ice Lake zaručená.

Za rok?

Kdy by mohlo Ice Lake přijít na trh, není přesně známo. Dal by se asi čekat standardní roční cyklus, v takovém případě by tedy tato CPU mohla přijít o rok později než Coffee Lake a další CPU osmé generace. Ta budou zřejmě vydávána mezi podzimem letoška a začátkem roku 2018. Ice Lake by podle toho mohlo vyjít v Q4 2018 nebo v Q1 2019. Pokud ovšem Intel cykly nenaruší jako to učinil s Kaby Lake a neposune „led“ dopředu. Ice Lake by jinak měl také už používat novou platformu a nový socket, jelikož Intel jej většinou mění právě v generaci „tock“. Pravděpodobně tedy bude opět potřebovat nové desky a nebude kompatibilní s LGA 1151.

Byl pro vás článek přínosný?