Hlavní navigace

Intel: Nové procesory nejsou odložené ani opožděné, s Arrow Lake jde vše podle plánu

13. 8. 2024

Sdílet

Procesor Intel Core Ultra Meteor Lake
Zdroj: Intel
Intel zareagoval na dohady o tom, že procesory Arrow Lake nevyjdou v říjnu dle původního plánu, které vyvolalo nečekané zrušení akce Innovation 2024.

Minulý týden přišly zprávy o zrušení konference Intel Innovation, což měla být největší akce pro vývojáře, analytiky a také prezentaci produktů Intelu v letošním roce. Intel ale oznámil, že ji letos neuskuteční a nahradí to až v příštím roce. Od této akce se ovšem mimo jiného očekávalo také odhalení nové generace procesorů Arrow Lake a jejich desktopové platformy LGA 1851, takže se ihned začaly šířit dohady, že je zrušeno i vydání těchto CPU.

Pro Arrow Lake se nic nemění

Proti této interpretaci jsme se již v minulém článku vymezovali, nicméně se zdá, že se obavy nebo spekulace o odložení nadcházejících procesorů po internetu docela rozvířily. Přímo Intel, zdá se, tyto obavy chce zastavit, protože firma se k nim výslovně vyjádřila. Její zástupce poskytl vyjádření například webu Overclock3D.

Je Arrow Lake v problémech? Intel zrušil velkou konferenci, kde měly být odhalené nové procesory Přečtěte si také:

Je Arrow Lake v problémech? Intel zrušil velkou konferenci, kde měly být odhalené nové procesory

V tom firma píše, že žádné plány vydávání nových produktů ani termíny vydání se tímto nezměnily. A že také za odložením či zrušením akce Innovation není žádná změna v tom, jak by Arrow Lake bylo (nebo nebylo) připraveno k vydání. Podle vyjádření Intelu by měly konkrétnější plány být oznámené později v letošním roce a firma má přichystané „signifikantní zprávy“ na letošní podzim.

Toto tedy pravděpodobně znamená, že na dříve prosáklých termínech se nic nemění. Arrow Lake by se podle toho tedy stále mělo začít prodávat během října, s možným předběžným (papírovým) odhalením na konci září v době zrušené akce Innovation.

There are no changes to Intel’s launch plans, timing, or product readiness. We are excited about the new product announcements and momentum we have in store, including significant announcements this fall. We’ll share more details on our next-gen desktop processor products, codenamed Arrow Lake, later this year. (Intel pro OC3D.net)

Důvodem jsou finance a škrty, ne Arrow Lake

Intel akci Innovation zrušil kvůli aktuální finanční situaci, či přesněji kvůli relativně špatným finančním výsledkům, na základě kterých se rozhodl k úsporným opatřením ve firmě. Ta se budou skládat z propouštění a škrtů kapitálových výdajů, ale také mohou být upozaděné nebo zrušené některé produkty a aktivity.

Intel Innovation 2024

Intel Innovation 2024

Autor: Intel

Intel pravděpodobně akci Innovation zrušil hlavně proto, že zatím neví, které takové aktivity „půjdou na špalek“, a chce předejít tomu, aby na své výroční konferenci takové produkty, služby nebo technologie hlasitě prezentoval třeba jen pár měsíců před tím, než oznámí jejich konec.

CS24

Intel v problémech. Po špatných výsledcích za Q2 2024 akcie klesly o pětinu, firma má velkou ztrátu Přečtěte si také:

Intel v problémech. Po špatných výsledcích za Q2 2024 akcie klesly o pětinu, firma má velkou ztrátu

Drastické utahování opasků u Intelu. Propustí 15 tisíc lidí a škrtá výdaje. Zapíchne GPU? Přečtěte si také:

Drastické utahování opasků u Intelu. Propustí 15 tisíc lidí a škrtá výdaje. Zapíchne GPU?

Mezi takovými produkty a obchodními aktivitami, které nemají jisté svoje místo, ale procesory Arrow Lake nejsou. Intel naopak kvůli současným problémům a zprofanovanosti procesorů Intel Core 13. a 14. generace pro desktop potřebuje novou generaci (alespoň v desktopu) jako sůl. Vydání Arrow Lake by tak mohly zarazit jen opravdové a závažné technické problémy. O těch ale zatím informace nikde neprosakují, tak snad tato CPU a platforma LGA 1851 vyjdou včas.

Záchrana Intelu před vymíráním raptorů: Máme parametry procesorů Arrow Lake pro desktop Přečtěte si také:

Záchrana Intelu před vymíráním raptorů: Máme parametry procesorů Arrow Lake pro desktop

Lion Cove boří mýtus o smrti x86. Nová architektura od Intelu mění od základu všechny části jádra CPU Přečtěte si také:

Lion Cove boří mýtus o smrti x86. Nová architektura od Intelu mění od základu všechny části jádra CPU

Když je malé jádro větší bomba než to velké: Architektura Skymont, zachránce Intelu? Přečtěte si také:

Když je malé jádro větší bomba než to velké: Architektura Skymont, zachránce Intelu?

Nová generace desktop procesorů Intel bude mít zajímavé levné modely: Core Ultra 3 je osmijádro Přečtěte si také:

Nová generace desktop procesorů Intel bude mít zajímavé levné modely: Core Ultra 3 je osmijádro

Zdroj: OC3D