Hlavní navigace

Intel NUC jde na trh – nahradí mobilní hardware v desktopech standard ATX?

12. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co je malé, to je roztomilé, říká se. I ve světě počítačů mají útlé rozměry své kouzlo a nadšence osloví tím více, čím lepší hardware se do drobečka podaří vměstnat. V tomto ohledu Intel zřejmě svým konceptem Next Unit of Computing (alias NUC) udělal radost mnohému z vás. O tomto miniaturizovaném desktopu jsme psali zhruba před měsícem. Computex o výtvoru přinesl další zprávy.

Prototyp údajně vyvolal značný ohlas, jeho sériová výroba je již hotovou věcí. Původně se příliš nepočítalo se spotřebitelským trhem a NUC měl jít zejména do sfér vestavných zařízení, terminálů a podobných rolí. Nakonec se však má dostat i do rukou výrobců sestav a do běžného prodeje.

 

Nadto nemají být v nabídce pouze kompletní sestavy. K dispozici podle TechReportu údajně bude i verze „barebone“ (tedy bez RAM, CPU a disku) a dokonce i samotná základní deska. Je zde údajně i možnost, že budou k dostání alternativní skříně (či spíše skříňky) od nezávislých výrobců. Již nyní údajně Intel spolupracuje s externími firmami na vývoji chladiče a finální podobě skříně.

Miniaturizovaný desktop Intel Next Unit of Computing 

První NUC bude uveden již v třetím čtvrtletí, a to za cenu 400 USD. Základní deska s čipovou sadou HM65 bude osazena procesorem Core i3, 4 GB paměti a 40GB SSD, připojeným do slotu mSATA. Systém bude možno rozšířit pomocí karty mini-PCI Express (není však jasné, zda již slot není zabrán bezdrátovým modulem pro Wi-Fi a Bluetooth). Je možné i zvětšení paměti, deska má dvojici slotů SO-DIMM. Další hardware již je třeba přidávat externě pomocí portů USB 2.0.

V následujícím čtvrtletí mají na trh přijít inovované varianty, které přinesou procesory Core i5 a Core i7, jakož i novější čipovou sadu sedmičkové řady. Ta s sebou konečně přinese USB 3.0, které prvnímu NUCu bohužel bude chybět. Plánován je však údajně i port Thunderbolt, a konečně snad i levnější varianta s procesorem Celeron.

 Miniaturizovaný desktop Intel Next Unit of Computing

Kompaktní PC v poslední době vznikají jako houby po dešti. Dost možná, že pomalu končí doba, kdy byly desktopy veliké jako starý radiátor a někdy i tak hřejivé. Je přitom až s podivem, jak pomalu se během let rozšiřovaly i jen skříně formátu micro ATX. Dnes je již situace například okolo mini-ITX lepší, i když nám klasické ATX stále vládne pevnou rukou. Zdá se však, že Intel již myslí na další krok. Na rozdíl od platformy mini-ITX NUC představuje počítač bez prostorově náročných slotů PCI Express či tradičního desktopového chlazení.

CS24

Tato třída počítačů již existuje dlouho, nyní by z ní však s podporou procesorového giganta mohl vzniknout svého druhu standard. Pokud se skutečně rozvine trh alternativních skříní (a poté třeba i základních desek), mohl by vzniknout nový rozměrový formát pro počítačové sestavy. Klasické notebookové komponenty jako 2,5" pevné disky nebo sloty SO-DIMM pro paměťové moduly by tak mohly paradoxně najít druhý život, pokud je vzrůstající integrace komponent vystrnadí z Ultrabooků a mobilních zařízení.

Zdroj: TechReport