Hlavní navigace

Intel obrátil. Broadwell bude i v balení LGA, ale zpětně nekompatibilní

29. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel už dávno avizoval, že se i v desktopu postupně zbaví klasických patic a nahradí je procesory v balení BGA přiletovanými na základní desku. Přelomovou generací měl být Broadwell, který Intel vydá příští rok, ale zpočátku jen pro mobilní zařízení (zejména ultrabooky a výkonnější tablety). Na základě zmizení této architektury z desktopových roadmap jsme spekulovali, zdali Intel tuto generaci úplně nepřeskočí. Podle nejnovějších uniklých materiálů se Broadwellu v balení LGA přece jenom dočkáme, jen zřejmě až v roce 2015.

Na rok 2014 chystá Intel pro desktop jednak nové čipsety řady 90, jednak procesory generace „Haswell Refresh“. Patice by nadále měla mít 1150 pinů, podle VR-Zone mají však procesory Haswell Refresh a Broadwell odlišné nároky na napájení, které znemožní jejich fungování ve stávajících deskách.

Kvůli dalším změnám v celé platformě prý ani stávající Core a Pentia na bázi Haswellu nebudou pasovat do nových základních desek. Intel se historicky se zpětnou kompatibilitou nikdy moc nezaobíral, naopak na nové generace operačních pamětí přecházel zpravidla jako první. Extrémně krátký život Haswellu a čipsetů řady 80 ale může být způsoben plánovanou migrací na DDR4. Tím by se vysvětlovalo, proč nové procesory nejsou prostě Haswell, ale Haswell *Refresh*. Zdroje VR-Zone se ale na toto téma rozchází, některé prý hovoří o DDR4, jiné o DDR3.

 

Zdroj: X-bit labs, VR-Zone