Hlavní navigace

Intel od firmy Creative koupí grafické know-how, možná i po bývalé 3Dlabs

20. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Ekonomicky krušnější časy bývají dobou vhodnou pro akvizice, neboť firmy v potížích jsou často nuceny prodat i velmi cenné statky za ceny často mnohem nižší, než by se jim jinak líbilo. Šanci nyní asi vycítil Intel. Ten nedávno odkoupil například technologie firmy Real Networks, vztahující se ke kompresi videa; nyní si pro změnu od společnosti Creative opatřil duševní vlastnictví z oblasti grafických karet.

Od této firmy, jinak známé především zvukovými kartami, koupí Intel za 30 milionů USD neupřesněné vlastnictví jakož i „vývojové zdroje“. To nejspíše znamená, že objektem prodeje bude tzv. duševní vlastnictví včetně patentů a do Intelu přejdou někteří inženýři, které Creative zaměstnával. Některé další technologie si navíc Intel licencuje, což vynese Creativu ještě 20 milionů USD navíc. Abychom však byli přesní, je třeba dodat, že tyto transakce se budou ves kutečnsoti týkat firmy Ziilabs, kterou Creative vlastní.

Jméno Ziilabs vám možná nic neříká, vězte ale, že tato divize přišla na svět přejmenováním kdysi mnohem slavnější firmy zabývající se počítačovou grafikou, a to 3Dlabs. Ta patří do dávnější historie grafických akcelerátorů – v podstatě lze říci, že značku zabila již éra firmy 3Dfx a duopolu ATi-Nvidia se ani nedožila. Creative pak firmu spolkl v roce 2002.

Čip 3Dlabs Permedia 2V

V devadesátých letech nabízela 3Dlabs čipy řad Glint a Permedia. Když ji agilnější konkurence vytlačila z trhu herních grafik, uchytila se na trhu profesionálních akcelerátorů. Leckdo si možná ještě vzpomene na karty 3Dlabs Wildcat a Oxygen (respektive na jejich jména, neboť šlo, pokud si vzpomínám, o produkty stojící desetitisícové částky). 3Dlabs proto hrála důležitou roli i ve vývoji standardu OpenGL. Čipy Glint 3D a Permedia kdysi běhaly i v grafických kartách FireGL, to ještě v době, než se k značce dostalo ATi (dnes pod AMD se řada jmenuje FirePro).

Nástup karet Quadro od Nvidie ale firmě zatnul tipec i na tomto trhu. Ovšem dědictví spojené s touto profesionální kapitolou je možná právě tím, o co Intelu při této akvizice šlo. Některé z příslušných patentů by totiž mohly být dodnes cenné. A pokud si Intel přisvojí i nějaké lidské zdroje, možná půjde o veterány z éry čipů Permedia...

 

V současnosti pro Creative divize Ziilabs vyvíjí pod označením ZMS mobilní procesory typu SoC na bázi licenčních Cortexů-A9. V těchto čipech nepoužívá klasický grafický procesor, místo toho jsou grafické operace počítány na DSP StemCell, které si Ziilabs samo navrhlo. Těchto SoC se zřejmě transakce netýká a Creative je bude dál prodávat (ačkoliv zatím se v mnoha zařízeních neobjevily). Firma podle vlastních slov do budoucna nevylučuje další rozprodej příslušných technologií a patentů, zatím si však ponechá vše, co pro procesory ZMS (a tedy DSP StemCell) potřebuje.

Logo společnosti Intel

ICTS24

K některým z těchto patentů by ale Intel mohl mít přístup skrze zmíněné licencování. Vzhledem k specifické povaze Stemcellu (lze říci, že na něm postavená grafika je vlastně softwarová) však je pravěpodobnější, že o tuto technologii Intel prostě nemá zájem.

Zdroj: Creative