Hlavní navigace

Názor k článku Intel oficiálně uvádí čipy pro těžbu Bitcoinu. Podle Raji Koduriho to pomůže proti plýtvání energií od Radek Holeček - Kdybyste trochu rozuměl světu financí, věděl byste, jaký...

  • 16. 2. 2022 10:44

    Radek Holeček

    Kdybyste trochu rozuměl světu financí, věděl byste, jaký je obrovský problém udělat bezhotovostní finanční transakci. Dlouhou dobu se finanční transakce dělaly z ručky do ručky. Někdo chtěl zaplatit, tak vzal peníze (a je jedno, jestli ve formě zlatých mincí nebo papírových papírků) a dovezl je tomu, komu chtěl zaplatit. Tento systém se ukazoval neudržitelný, protože výrazně brzdil množství realizovaných obchodů i vzdálenost, na kterou se obchody daly realizovat. A tak nastoupilo něco, bez čeho se svět financí neobejde dodnes a co ho činí neefektivní. Tím něčím byla důvěra. Jedna banka přijme peníze od jednoho člověka, dá informaci bance jiné a ta jiná banka vyplatí peníze druhému člověku. Transakce proběhne, ale ty banky si musí následně ty skutečné peníze stejně dodat.
    Takhle dneska fungují platební karty. Já vezmu svoji kartu a vyrazím třeba do Austrálie. Tam s ní zaplatím. Své koupené zboží dostanu hned, ale strhnu tím lavinu transakcí, které musí proběhnout. A všechny ty transakce jsou založeny na důvěře. Obchodník věří firmě, která mu dodala platební terminál, že mu tu částku zaplatí. Firma provozující platební terminál věří vydavateli karet, že dal licenci na kartu se svým logem takové instituci, která je důvěryhodná a ty peníze zaplatí. A v neposlední řadě moje banka věří tomu, že jí ty utracené peníze zaplatím (tohle platí pokud platím kreditní kartou, pokud debetní, tohle ji trápit nemusí). Pokud nějaký článek selže, někdo přijde o prachy. A protože tahle selhání nejsou zase tak málo častá, tak ty jednotlivé články řetězce s tím počítají a nechávají si zaplatit nejen své náklady a zisk, ale do ceny svých služeb mají započítánu i míru selhání.
    Tedy ano, současné kryptoměny nejsou zatím žádná konkurence pro současný bankovní systém. Spíše je to inspirace pro současný bankovní systém, jak dělat věci efektivněji. A během pár let pravděpodobně ze světa financí zmizí pojmy jako korespondenční banka, mezinárodní transakce se budou vyřizovat v řádu minut a ne dnů a ve výsledku na tom vydělá i zákazník, který za ty transakce zaplatí méně. A to vše proto, že nebude potřeba žádná důvěra mezi jednotlivými účastníky obchodní transakce.