Hlavní navigace

Názor k článku Intel oficiálně uvádí čipy pro těžbu Bitcoinu. Podle Raji Koduriho to pomůže proti plýtvání energií od Radek Holeček - Konečně se tu ukázal pořádný komunista. Za pojem...

  • 16. 2. 2022 11:29

    Radek Holeček

    Konečně se tu ukázal pořádný komunista. Za pojem "pracující třída" by z vás měl Marx radost, i když on to spíše nazýval proletariát. A nemohl přijít na jméno těm buržoustům. Nějak mu celý život unikalo, že právě ta buržoazie (kterou vy nazýváte globální elity) je hybnou silou pokroku a jsou to přesně ti, co dávají té pracovní třídě práci. V jeho době se to dalo ještě pochopit. Přeci jen v jeho době byly jeho myšlenky jen filosofií a už z minulosti víme, že ne každý filosof měl pravdu.
    Smutné je, že stejné žvásty opakují lidé dneska. Jak to dopadlo všude tam, kde se pracující třída chopila moci, je snad dostatečně zdokumentované.
    Že se těch lidí z globálních elit, jak to vy nazýváte, nedotkne zdražení energie ani na stonásobek, to je opravdu vtip století. Nějak vám uniká, že je netrápí to, co oni dají za energie jako fyzická osoba, ale to, co dají za energie jejich firmy.
    A k těm solárům. Víte proč se před těmi ty soláry tak mocně začaly dotovat? Protože svět celkem vyděsil růst ceny zemního plynu. V roce 2008 jeho cena vyletěla nahoru - dneska (i když se zdejší socky tvářej, jaká je to apokalypsa) nedosahují ceny ani poloviny tehdejšího maxima. A ty dotace evidentně přinesly užitek. A to nejen těm solárním baronům, ale i nám. Když si uděláte graf ceny za 1 kWh vztaženou k průměrné mzdě, zjistíte, že před těmi 10-15 lety jsme platili více. Samozřejmě, že z dnešního pohledu si řeknete, že kdyby se to nedotovalo, bylo by lépe. A máte pravdu. Ale to jste opravdu tenkrát tušit nemohl. Díky sázce Evropy na obnovitelné zdroje, Putin tak vyšiluje. Vidí, že je v háji. Ne dneska, ale výhledově. A samozřejmě nejen kvůli obnovitelným zdrojům. V roce 1995 dovážela Evropa z Ruska více než 50 % plynu, který se na jejím území spotřeboval. Dneska je to polovina. Před 20 lety vyrábělo Německo z obnovitelných zdrojů asi 9 % elektrické energie. Dneska je to přes 50 %.