Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intel oficiálně uvádí čipy pro těžbu Bitcoinu. Podle Raji Koduriho to pomůže proti plýtvání energií. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 16. 2. 2022 19:44

    Radek Holeček

    Normální člověk snad chápe, že transakce platební kartou je transakcí bezhotovostní. I když ve vašem případě možná používáte platební kartu jen k výběru z bankomatu. Ale i v tom případě, je to po většinu cesty transakce bezhotovostní.
    Podle mě vy i další tady nechápete, jak je těžké udělat ten bankovní převod napříč světem mezi dvěma institucemi, které spolu nemají žádnou smlouvu. Ano, v rámci ČR je to v pohodě. ČNB provozuje CC, všechny české banky u ní mají účet a ona jen odepíše částku jedné bance a připíše jí druhé (ještě před pár lety to ale fungovalo jen v pracovní dny během pracovní doby). Ale v rámci světa nic takového nefunguje. V rámci světa se k takovýmto transakcím používají korespondenční banky, ale není to nic jednoduchého, ani levného. V ideálním případě se vám stane, že banka odesilatele a banka příjemce mají smlouvu se stejnou korespondenční bankou, když ne, musí to jít přes více korespondenčních bank.
    Proto se banky tak zajímají o technologii blockchainu. Jasně, že jim nejde o to používat bitcoin nebo jinej shitcoin. Jde jim o to, aby mohly provádět transakce, které budou nezrušitelné a ověřitelné a nebudou u toho muset mít účty s nějakými zůstatky u X dalších bank. S technologií blockchainu se nemůže stát, že peníze má někdo jiný, než účet odesilatele nebo účet příjemce. U klasického mezinárodního převodu, to ale neplatí. Tam se odepíší peníze bance odesilatele, pak se přelévají přes ty korespondenční banky a jednoho dne dorazí do banky příjemce.
    Celkem mě překvapuje, že u vás, který si říká ajťák, je technologie blockchainu "něco tak zbytečně komplikovaného".