Hlavní navigace

Názor k článku Intel oficiálně uvádí čipy pro těžbu Bitcoinu. Podle Raji Koduriho to pomůže proti plýtvání energií od tynyt - R.H.: Jakožto uživatel několika karet (jedna je vydaná...

  • 17. 2. 2022 12:51

    tynyt

    R.H.: Jakožto uživatel několika karet (jedna je vydaná dokonce v U.S.) tak trochu o tom něco vím. A rozhodně to není taková tragedie jak se tu snažíš líčit. V první řadě prakticky všechny karty jsou vydány jednou ze 3 asociací - VISA, EC/MC nebo AMEX. To je první jednotící prvek. Druhým prvkem je SWIFT. Třetím pak snaha o důvěryhodnost - banka, která udělá sviňárnu se ocitne na seznamu nedůvěryhodných a má pak už navždy potíže.
    Netvrdím, že každá banka z Kyselé Prdele je členem swiftu a peníze do/z ní přitečou hned (to je totiž v daném objemu nepodstatné). Ale v celkovém objemu transakcí jsou tyhle specialitky naprostá okrajovka a nestojí za úsilí, natož nasazování takového kanonu jako je distribuovaný blockchain.

    Co naopak za úsilí stojí, jsou fraudy s kartovými operacemi, ale to není až tak problém bank, jako spíše kartových společností. Tam jsou opravdu problémy a bezpečnost je řádově nižší, než při mezibankovním platebním styku, protože se potkávají všichni zainteresovaní v PCI: držitel karty, obchodník, banka i kartová společnost a všeobecné standardy prakticky neexistují. Jenže tam zase není pro blockchain místo, na kartu se tato technologie nevejde a do čtečky jakbysmet.