Hlavní navigace

Názor k článku Osmijádrové procesory Coffee Lake mají spotřebu 80 nebo 95 W, Intel prozradil TDP od Radek Holeček - Na tom snad není nic extra překvapivého. Pokud...

  • 26. 5. 2018 14:06

    Radek Holeček

    Na tom snad není nic extra překvapivého. Pokud budete provozovat ty procesory za stejných podmínek, tedy na stejné frekvenci a se stejným napětím, tak je logické, že čtyřjádro bude žrát méně, než šestijádro a to bude zase žrát méně, než osmijádro.
    Když vezmete 8700K a zatížíte na maximum jen 4 jádra (8 vláken), tak to proti 7700K nebude mít vyšší spotřebu ani vyšší teplotu.
    Pokud bude deska dodržovat TDP, tak holt musíte akceptovat skutečnost, že všechna jádra pojedou tím pomaleji, čím víc jich procesor má. Coffee dokáže pracovat na 4 GHz s napětím přibližně 1 V, což by mělo v pohodě stačit na to, aby se při 16 vláknech na těch 4 GHz do 95W TDP vešel. Pokud z něj ale budete chtít vymačkat třeba 4,7 GHz na všech vláknech, bude to žrát 2x tolik.
    A nějak jsem nepochopil to vaše zautomatizování otáček větráku. Ten snad nechladí rozvaděč, ale chladič. A ten chladič vážně nemá žádné obrovské špičkové výchylky teploty. A pokud dodržuje deska TDP, tak zatížením iGPU naopak chlazení zlepšíte, protože teplo vzniká na větší ploše čipu a jeho sálavý výkon je stále stejný.