Hlavní navigace

Intel Pentium N3530: jaký je nejrychlejší čtyřjádrový Bay Trail? (test)

6. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pentium N3530: parametry a zkušenosti s pasivním chlazením

Intel loni uvedl nové Atomy, platformu Bay Trail. Ultraúsporné čipy se s architekturou Silvermont staly výrazně silnějšími a přesto ještě krapet úspornějšími. Letos na jaře Intel na trh přivedl i Celerony a Pentia stavěná na stejné architektuře. Poznáte je podle počátečního písmene N, takže třeba Celeron N2930 nebo Pentium N3530. Jsou to stejné čipy jako Atomy řady Z3000, dvoujádra i čtyřjádra, ale běží na vyšších frekvencích a nejsou tak úsporné.

Acer TravelMate B115
 

Pentia a Celerony N: Atomy na steroidech míří do notebooků

Zatímco takový Atom Z3740 je určen primárně do tabletů, Celerony a Pentia potkáte i v plnotučných noteboocích. Intel je navíc místo nízkonapěťových CPU Haswell tlačí i do nových Chromebooků.

My máme teď na recenzi Acer TravelMate B115 s Pentiem N3530. TravelMate B115 je zajímavý tím, že jde o 11,6" notebook bez ventilátoru, procesor je zde chlazený pouze pasivně. Než vydáme recenzi, narychlo jsem otestoval výkon zmíněného Pentia – abych mohl posoudit, zda je procesor použitelný na běžnou středně náročnou činnost a jestli se dá bez problému uchladit i bez větráčku.

Intel Pentium N3530

Pentium N3530 v parametrech

Intel Pentium N3530 je momentálně nejvýkonnější procesor řady Bay Trail na trhu. Ohlášeno je i mírně rychlejší Pentium N3540, to ale zatím v noteboocích nenajdete. Jde o čtyřjádro na 2,16–2,58 GHz, což už slibuje docela masivní výkon. Tedy masivní vzhledem ke spotřebě. TDP procesoru je totiž pouhých 7,5 W, více vypovídající SDP (Scenario Design Power) dokonce jen 4,5 W. Proto se Acer rozhodl čip chladit pouze pasivně.

Procesor má 2 MB L2 cache, běží vesměs na napětích pod 1 V a s architekturou Silvermont zpracovává instrukce „out-of-order“, což se oproti starším Atomům (Atomy N, Z2xxx apod.) výrazně projevilo na výkonu. Hyper-Threading podporován už není, takže jde o fyzické i virtuální čtyřjádro. Turbo Boost ale funguje celkem slušně. Zajímavé je, že procesor nepodporuje instrukce AES-NI – pomalejší Atom Z3740 je totiž umí. V jednom čipu s procesorem je i integrovaná grafika Intel HD Graphics se čtyřmi prováděcími jednotkami.

Intel Pentium N3530

Pasivní chlazení někdy nestačí

Pasivní chlazení se těžko hodnotí v grafech, musím k němu ale pár věcí říct. Nedá se říct, že by procesor byl běžně bržděn nedostatečným chladičem, ale po čase jste si pár věcí všimli. Běžný provoz i kratší testy procesor absolvoval na vysokých taktech bez problému. Dlouhé testy bez přestávek se ale odrazily na výkonu, který postupně klesal. Procesor přestal po pár minutách používat Turbo frekvence a po dlouhé a opravdu intenzivní zátěži s taktem spadl i hluboko pod 2 GHz.

Zejména se to projevovalo v těžké zátěži na procesor i na grafickou kartu současně. CPU i GPU jsou v jednom čipu a sdílí chladič i celkové TDP 7,5 W. Takový Combined test v 3DMarku 11 tak po několika minutách běhu procesor totálně zdecimoval, takty klesly na pár set MHz a snímková frekvence hodně pod 1 fps.

 

Veškeré pozorování může být způsobeno vadou kusu, tím, že je léto nebo prostě příliš tvrdě volenou prací pro čip. O chlazení toho bude více řečeno v recenzi notebooku. Faktem zůstává, že jsem měřil jen testy procesoru, kombinovaná herní zátěž dávala dost prapodivné výsledky.

Testy CPU: video a hudba

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 benchmark HD 3.0

x264 benchmark testuje výkon procesoru při převodu videa v rozlišení 720p s použitím kodeku x264.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

 

Převod WAV do MP3: LameEnc 3.99

Dva rozměrné stereo WAV (jeden 201MB, 16-bit/44 kHz, druhý 327MB 24-bit/96 kHz (L. v. Beethoven, Sonate 32 z 2L) jsou převáděny do formátu MP3.Použita je poslední stabilní verze LameEnc, VBR a kvalita extreme. LameEnc využívá instrukční sady MMX, SSE a SSE2.

Testy CPU: fotografie a rendering

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

Zoner Photo Studio 15 64-bit

V populárním editoru fotografií, Zoner Photo Studiu ve verzi 15, jsem dávkou upravoval padesát 8Mpx fotografií s kompresí JPEG 99. Použil jsem čtyři filtry:

  • Upravit barvy (automatický kontrast)
  • Automaticky vylepšit
  • Odstranit šum
  • Pokročilá změna rozlišení (1024 × 768 px)

Automatické zálohování obrázků jsem vypnul.

Cinebench R11.5 64-bit

Starší verze benchmarku výkonu v Cinema 4D. Výsledek při renderingu na jediném jádru uvádíme spíše jako teoretickou zajímavost.

Nově měříme vše i v Cinebenchi R15 (níže).

 

Cinebench R15 64-bit

Testy CPU: šifrování a komprese

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

TrueCrypt 7.1a

Testy pochází z integrovaného benchmarku (Tools, Benchmark), velikost bufferu nastavena na 500 MB. Výsledek je průměr šifrování a dešifrování, započítáváme průměrnou rychlost všech osmi dílčích testů.

 

WinRAR 4.20 64-bit

Používám zabudovaný benchmark (ALT + B) se zapnutou volbou multithreading.

Hodnocení, průměrný výkon, závěr

Úsporné Pentium zcela vyplnilo očekávání, která vyplývají z jeho parametrů. Ačkoli jsme stále dost daleko za plnohodnotnými procesory Haswell, výkon je dostatečný pro běžnou práci. Řada aplikací je dnes optimalizovaná pro čtyři jádra a i při jednovláknovém vytížení běží procesor na vysokých 2,58 GHz. Na činnost jako převody videa apod. bych procesor nedoporučil, ale na běžnou kancelařinu, filmy, Facebook dostačuje perfektně.

Intel Pentium N3530

Supernízká spotřeba? Ano, ale možná ne dost na pasivní chlazení

Druhou stranou mince je přeci jen už o trochu vyšší tepelné vyzařování. To je stále extrémně nízké, ale na rozdíl od Atomu Z3740 už Pentium uchladíte o poznání hůře bez ventilátoru. Při běžné práci a krátkých blocích zátěže je všechno v pořádku, ale při dlouhé intenzivní zátěži bez přestávek procesoru pasivní chlazení někdy nemusí stačit. Ještě horší je to při hraní náročných her na integrované grafice. Více informací o chlazení včetně fotek, měření teplot a dalšího rozboru najdete v chystané recenzi Acer TravelMatu B115.

MMF24

Průměrný výkon je počítán ze výsledků benchmarků Cinebench R11.5 (xCPU) 64-bit, x264 BenchMark HD v3.0, WinRAR 4.20 64-bit, Truecrypt 7.1a, Lame Encoder a Zoner Photo Studio 15 64-bit.

Verdikt: levný, úsporný a už dostatečně rychlý procesor

Pokud mám hodnotit procesor a ne notebook, jsem skutečně spokojen. Pokud si prohlížíte graf výše, je Pentium oproti Atomu reálně o něco více výkonnější než jen o 25 %. Rozdíl trochu smazává, že Atom podporuje instrukce AES-NI a při šifrování tak zanechá Pentium v prachu. Pentium N3530 je tak oproti tabletovému Atomu výkonnější často o 30–50 %. Přitom si zachovává spotřebu pod 4,5 W a velmi nízkou cenu.