Hlavní navigace

Intel plánuje více procesorů s integrovaným Radeonem, příští už bude na 10nm procesu

5. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý měsíc se po dlouhé a do té doby vesměs zpochybňované sérii šeptand překvapivě stal skutečností „drb roku“, tedy že AMD a Intel uzavřely nějakou formu spolupráce na procesoru, který by měl jádra Intel a grafiku Radeon. Nejde nakonec o až tak zvláštní věc, Intel prostě do pouzdra CPU přidal samostatné GPU sedící na sběrnici PCI Express a používající paměť HBM2, integrovanou hned vedle. Podle některých názorů sice má jít jen o provizorní či zkušební řešení, než Intel přinese na trh vlastní samostatné GPU, ovšem zákulisní zdroje nyní hlásí, že tato spolupráce bude trvat minimálně nějakou dobu.

Web Fudzilla, který v minulosti už ukázal, že někdy dokáže dostat ven poměrně vzácné informace, píše, že první generace tohoto procesoru s Radeonem označená Kaby Lake-G podle křemíku, na kterém je založeno její CPU, nebude poslední. Intel má naplánovanou roadmapu tohoto produktu obsahující následníka či následníky. Fudzilla naznačuje více generací, ale 100% jasné to asi zatím není a jistý je zatím jen jeden z pokračovatelů.

Po Kaby Lake-G má údajně přijít na řadu procesor s 10nm CPU, což by asi mohlo být již Ice Lake na procesu 10nm+ a s novou architekturou. To by dávalo smysl, protože tento procesor by asi pravděpodobně měl přijít až v roce 2019. Počítejme 3–4 kvartály po první generaci Kaby Lake-G, která vyjde v první polovině roku 2018. Coffee Lake tak může být přeskočeno a Cannon Lake coby první 10nm generace zase má zřejmě jen dvoujádrové varianty, které se pro tento produkt nehodí.

KL24

Jaká bude na tomto druhém „kolaborantském“ procesoru grafika, bohužel Fudzilla neví, jelikož zdroj této informace to nebyl schopen potvrdit. Mohlo by teoreticky jít o čip na bázi architektury Navi a 7nm procesu. Dost reálná je ale asi i architektura Vega a 14nm či 12nm proces, což by bylo asi i pravděpodobnější u „semicustom“ čipu, jehož vývoj asi probíhá konzervativněji. Co však asi zůstane, je použití pamětí typu HBM, pro něž v tomto rozměrovém formátu není alternativa.

amd-radeon-rx-vega-gpu-1600Kaby Lake-G má GPU P22

První generace Intelu s grafikou Radeon se podle Fudzilly interně označuje jako projekt P22 nebo projekt Paolo Alto P22 a práce na něm běží už zhruba dva roky. Je zajímavé, že Fudzilla si stojí za tím, že by mělo jít o GPU s architekturou Vega, ačkoliv prototypy se zdá se tváří spíš jako Polaris. Označení P22 by dokonce samo mohlo indikovat odvození od návrhu čipu Polaris 20 (10) z Radeonu RX 580/570. Určitá šance na Vegu asi nicméně existuje, i když je také možné, že Fudzilla toto vyvozuje jen z použití pamětí HBM2, které se v generaci Polaris nepoužívaly. Ovšem paměťový řadič by pravděpodobně měl být zaměnitelný a AMD téměř určitě může navrhnout Polaris s HBM2 nebo Vegu s GDDR5/6, pokud bude chtít.

Byl pro vás článek přínosný?