Hlavní navigace

Intel poskytne výrobní kapacity cizí firmě

2. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když přijde na výrobní technologie, Intel je neoddiskutovatelnou světovou jedničkou. Kdo jiný dnes dokáže ve velkém vyrábět čipy 32nm technologií, a dokonce takové „bumbrlíčky“, jakým je šestijádro Gulftown? Doposud si Intel tuto konkurenční výhodu nechával pro sebe. V pondělí však gigant prostřednictvím zaměstnaneckého blogu Billa Kircose prozradil, že bude pro firmu jménem Achronix Semiconductor Corp. smluvně vyrábět její programovatelná hradlová pole (FPGA) Speedster22i. A to rovnou nejmodernějším 22nm postupem.


Pro Achronix jsou výhody zřejmé: 22nm výrobní postup jejím FPGA může přinést až čtyřnásobně vyšší výkon, o polovinu nižší spotřebu a o 40 % nižší výrobní náklady. Zároveň umožní výrobu složitých hradlových polí o velikosti až 2,5 milionu LUT, což je srovnatelné se specializovaným čipem (ASIC) s 20 miliony tranzistorů.

KL24

Otázkou zůstává, co toto partnerství přináší Intelu. Výroba pro Achronix totiž zabere minimální podíl jeho celkové výrobní kapacity, zdaleka ne ani jedno procento, a z finančního hlediska má celý obchod pro Intel zanedbatelnou hodnotu. Zhlédla se snad společnost v business modelu AMD, které oddělilo své továrny do nově vzniklé Globalfoundries? Je Achronix pouze první vlaštovkou? Na to je příliš brzy soudit. Je ale také možné, že výroba FPGA Speedster22i bude pilotní produkcí 22nm technologií. Podle výsledků může Intel ještě doladit buď samotný výrobní proces, nebo architekturu svých nových procesorů, aby jejich výroba 22nm postupem probíhala tak hladce, jak to jen jde.

Zdroj: X-bit labs, Achronix Semiconductor, SemiAccurate

Byl pro vás článek přínosný?