Hlavní navigace

Intel postaví továrnu v Krkonoších

1. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel se dlouhodobě potýká s nedostatkem výrobních kapacit svých továren na mikročipy. Proto hledá místa stavbu nových továren. Zjistili jsme, že největší světový výrobce procesorů vážně zvažuje o postavení nové „Fab“ v pohraničí České republiky, konkrétně na území Krkonošského národního parku. Proslýchá se totiž, že ještě minulá vláda sociální demokracie poskytla Intelu atraktivní investiční pobídku a přes hlasité protesty Strany zelených padla tehdy ještě tajná dohoda.

„Umístění továrny blízko hranicím Německa a Polska pro nás bude znamenat významnou strategickou výhodu v rámci Evropy“, prozradil nám zdroj z Intelu, který si nepřál být jmenován. Vedle výrobny mikročipů by měly vyrůst také další budovy pro balení a testování, takže z celého komplexu budou vycházet procesory připravené putovat k zákazníkům. Odpadnou tedy zbytečné náklady na převoz nehotových čipů do Malajsie a zase zpět. Intel si také pochvaluje, že v Česku je oproti zemím západní Evropy levnější pracovní síla.


Intel vysuší rašeliniště a na náhorních plošinách postaví průmyslové terasy

Určitě nelze nezmínit také symbolický význam nové továrny. Co by kamenem dohodil totiž leží německé město Drážďany, kde AMD vyrábí všechny své procesory. Intel tím chce AMD vzkázat, že je zde a že je nebezpečný. (Pro dějepisce jmenujme paralelu s Kramářovou vilou s vyhlídkou na Pražský hrad.) Že bude nová továrna stát v Evropě, také není náhoda – Intel měl v poslední době nějaké neshody s Evropskou komisí a tímto krokem si to chce s evropskými úředníky urovnat.


Generální ředitel Intelu Paul Otellini

MMF24

Odhaduje se, že celý komplex vyjde Intel na přibližně 5 miliard amerických dolarů, rozjezd výroby je plánován na počátek roku 2012. Nedlouho poté bychom si tedy mohli zakoupit procesor architektury Sandy Bridge s popiskem Made in Czech Republic.

Zdroj: Apríl!

Autor článku