Hlavní navigace

Názor k článku Intel našel defekt procesorů Raptor Lake, chystá opravu. Jsou k tomu ale dvě špatné zprávy od Jan Olšan - Myslím že úplně "vsechno je v poradku a...

  • 24. 7. 2024 13:22

    Jan Olšan

    Myslím že úplně "vsechno je v poradku a chyba je u OEM vyrobcu" nikdy úplně netvrdili, po většinu doby měly tu pozici "Intel ví o reportech problémů a vyšetřuje je".

    To nastavení spotřeby na doporučené hodnoty byl asi krok, který udělali kvůli tomu, a pro potřeby testování těch CPU při reklamacích a asi taky doufali, že to někde pomůže, ale přímo směrem k veřejnosti myslím neřekli, že je to *příčina* (internetoví fanoušci to ale dělali za ně, jak jsme viděli, že...). Bylo to trošku implikované jako možný zdroj některých problémů (ale ne výslovně jako základní příčina všech těch problémů) v interní komunikaci s výrobci desek, ale to pak korigovali a řekli, že to tak nemysleli (tady byla chyba v tom že nebyl otevřenější a že něco řešili s výrobci desek, ale směrem ven "lidem" nic neříkali).

    Jiná věc teda je, že uběhlo 5-6 měsíců (nebo déle, tipuju, že interně měli známky rozvoje toho problému dřív, než byl únor 2024) po který od nich o té reálné příčině nebyla žádná informace, což je fakt dlouho, i v případě, že to byl holt poctivý přístup a fakt ještě příčinu doteď neměli vypátranou.

    <hr />

    Taky by mě nepřekvapilo, kdyby se na tom podílelo víc podobných problémů nebo souhra nedokonalostí a nedotažených věcí. Moore's Law is Dead tvrdí, že Raptor Lake šel od začátku návrhu až do tapeoutu v rekordním čase a že si na tom lidi v Intelu zakládali, ale je to možný zdroj problémů. Těžko říct, jak podložené to je, protože v téhle situaci si něco takového člověk snadno vyspekuluje a bude to vypadat velmi pravděpodobně.
    K tomu dohadu, že to nemusí být ještě plně vyřešené svádí to, jak vágně je ta nová zpráva o řešení formulovaná a jak nejistě to zní. A taky že to uveřejnili téměř na fóru a ne s větší publicitou v nějaký tiskový zprávě... Ale to nemusí tolik znamenat.

    Možná, že je to nejistě formulované proto, že testování pořád pokračuje. Je možné, že po téhle opravě se fakt zjistí, že ten problém utnula.
    Ovšem v praxi budou pořád dál nalézány vadné procesory, protože řada kusů je latentně odrovnaná a jen se čeká na to kdy se to projeví, což tahle oprava neumůže vyřešit. Tj. i po jejím distribuování v BIOSech se budou dál objevovat projevy a reklamace, i když bude chyba způsobující ty problémy vyřešená.

    24. 7. 2024, 13:24 editováno autorem komentáře