Hlavní navigace

Názor k článku Intel našel defekt procesorů Raptor Lake, chystá opravu. Jsou k tomu ale dvě špatné zprávy od Eagle_registered - Degradace křemíkových obvodů až tak neobvyklá. Intel měl...

  • 24. 7. 2024 23:29

    Eagle_registered

    Degradace křemíkových obvodů až tak neobvyklá. Intel měl v minulosti řadu průšvihů, v nedávné minulosti to bylo selhání několika generací Atomů architektury Silvermont (Avoton, Bay Trail, Airmont) a předtím byly potíže u čipsetů 6x (Sandy Bridge), kde byla svolávačka kvůli degradujícím SATA portům. Oboje degradovalo na default nastavení, ostatně procesory ani nešly přetaktovat a u čipsetu to nedává smysl.

    Problém konkrétně u čipsetů Cougar Point spočíval v tom, že na transistor bylo aplikováno nepřiměřeně velké napětí a časem mohlo dojít k významnému zvýšení leakage current, takže po určité době transistor už jen prosakoval a nebyl schopný držet logické stavy - https://www.anandtech.com/show/4143/the-source-of-intels-cougar-point-sata-bug. U Raptor Lake to může být podobné a nemusí teoreticky jít ani o napětí z motherboardu, může to být nějaká změna zavedená vůči Alder Lake např. v souvislosti s úpravami čipu (víc cache, víc e-cores), kdy byla přidána nějaká logika a ta má neadekvátní charakteristiky napětí.