Hlavní navigace

Intel pracuje na nástupci Thunderboltu

29. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Z opravdu rychlých kabelových spojení na stolních počítačích i noteboocích tu dnes máme jednak USB 3.0 s propustností 5 Gb/s a dále potom Intel Thunderbolt, známý pod kódovým označením LightPeak, který najdeme třeba na nových Apple MacBoocích Pro a který nabídne datový tok v rychlosti rovných 10 Gb/s. Vypadá to ale, že i to je Intelu málo.

Zatímco Thunderbolt je stále teprve na začátku své existence a prosazuje se jen na některých noteboocích Apple a Sony, Intel už pracuje na nové technologii. Ta má používat křemík coby optické médium, dovede data vést tenčím kabelem než USB 3.0 nebo Thunderbolt a to na vzdálenost až 100 m, a hlavně je desetkrát rychlejší než třetí verze USB, tedy 50 Gb/s.

Nový propojovací standard má být představen v roce 2015 a bude integrovaný nejen do počítačů a tabletů, ale i do televizí, set-top boxů nebo telefonů. Zatím není příliš kam spěchat, teoretická propustnost Thunderboltu nebo i USB 3.0 je v praxi jen obtížně plně využita a nový standard není zatím nutností. Je ale pěkné vidět, že se vyvíjí novinka.

Zdroj: TCMagazine

Byl pro vás článek přínosný?