Hlavní navigace

Nedostupnost čipů Intel udeřila. Procesory Coffee Lake jsou vyprodané, ceny vystřelily

25. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Málokdo asi čekal nebo věřil, že by se to mohlo s jeho velikou výrobní mašinérií stát, ale zvěsti o tom, že Intel nestíhá vyrábět procesory, se definitivně potvrdily. Jak už jsme letos několikrát psali, Intel nemá dost kapacit na 14nm procesu kvůli tomu, že se přidáním jader zmenšil počet čipů vyrobených z jedné křemíkové desky, a navíc se na 14 nm přesunula výroba čipsetů. Teď se potvrdilo, že Intel skutečně nestíhá plnit objednávky. Aktuální generace procesorů Coffee Lake se v internetových obchodech vyprodala nebo jsou u nich zvýšené ceny podobně jako u grafických karet v době těžební horečky okolo kryptoměn. A to je paradoxně několik týdnů předtím, než vyjde nová generace 9000. Takže v momentě, kdy by poptávka měla být relativně slabší.  

Regály prázdné jako za komančů

Známky zdražování a nedostatku již chvíli existovaly, ale nyní to vypadá, že sucho je skutečně vážné. Největších české eshopy už momentálně vůbec v nabídce nemají nejpopulárnější modely Coffee Lake, tedy Core i3-8100, Core i5-8400, Core i5-8700K, ani většinu dalších. Chybí dokonce i lowendová Pentia. Firmy Alza.cz nebo CZC.cz je kompletně vyškrtly z katalogu a přeřadily je mezi „neprodávané položky“, což se normálně dělá u zboží, které se přestalo vyrábět a pravděpodobně už nebude. Tyto obchody tedy zdá se nemají momentálně ani přislíbené další dodávky, nebo je termín příliš vzdálený.

Toto je kompletní nabídka procesorů Coffee Lake v Alza.cz 25. září Toto je kompletní nabídka procesorů Coffee Lake v Alza.cz 25. září

V dalších obchodech, které procesory Coffee Lake ještě mají, není skladová dostupnost, případně je uváděna jako „na cestě“. Vzhledem k výše uvedenému je otázka, jak dlouho byste čekali. T.S.Bohemia například teď pro Core i7-8700K uvádí očekávanou dostupnost 8. listopadu, což by byl „jen“ měsíc a půl. Postupně se ale asi dodací doby mohou dál zhoršit, pokud se situace bude vyvíjet podobně jako nedávno s grafikami.

U CZC zůstaly z odemčených CPU v nabídce jen dražší kusy s delidem (nebo i7-8086K, také asi díky vysoké ceně) U CZC zůstaly z odemčených CPU v nabídce jen dražší kusy s delidem (nebo i7-8086K, také asi díky vysoké ceně)

Také cena těchto procesorů se v obchodech zvyšuje, což je logický důsledek zákonu poptávky a nabídky. Například průměrná cena za i5-8400 stoupla od začátku září z 5000 na více než 6000 korun, Core i7-8700 z 10 000 na 11 000 korun, Core i3-8100 pak z 3150 na 4000 Kč (27 %). Také nižší odemčené modely Core i3-8350K a i5-8600K, žádané do herních PC, vylétly nahoru. První z 4750 na 5300 Kč, druhý z 6900 na 8200 Kč. Už i částky za lowendová dvoujádra ale zdá se bobtnají, například Pentium G5400 vás místo 1500 korun teď v průměru vyjde na dva tisíce.

Nepříjemné je, že toto nemusí být konečná. Třeba u Pentia G5400 můžete vidět nárůst i mezi nedělí a dneškem či včerejškem (23. a 24./25. zářím), což jsou poslední dva údaje. Na druhou stranu další CPU už se mezi těmito dvěma dny jakoby stabilizovaly. To však také může být přechodné.

nabidka-coffee-lake-i7-8700k-ceny-25zari-2018 nabidka-coffee-lake-i5-8400-ceny-25zari-2018nabidka-coffee-lake-i3-8100-ceny-25zari-2018 nabidka-coffee-lake-pentium-g5400-ceny-25zari-2018

Špatné zprávy pro zájemce o osmijádra Coffee Lake Refresh

Tato situace logicky také znamená, že asi bude velký problém s dostupností nových osmijádrových procesorů řady 9000, tedy čipů Coffee Lake Refresh jako Core i9-9900K a Core i7-9700K. Ta by měla být i díky pájenému rozvaděči tepla místo nenáviděné pasty hodně atraktivní, takže by u nich asi po vydání nastal nedostatek i bez tohoto nepříjemného faktoru.

Letmý pohled do vyhledávače cen ukazuje, že cena konkurenčních procesorů Ryzen pro platformu AMD AM4 zatím nereaguje a jejich ceny zatím stále rýsují pomalu sestupnou trajektorii. To by z nich v nastálé situaci činilo atraktivnější alternativu, pokud ovšem zájemce je ochoten oželet CPU od Intelu. To ovšem znamená kompromis v nižším jednovláknovém výkonu hlavně u procesorů s odemčeným násobičem pro herní PC. Ceny Ryzenů by také mohly teoreticky narůst, pokud by se poptávka rychle zvýšila.

AMD také nemusí být na tak velký nárůst připraveno, ale může jít i čistě o logický kalkul prodejců. Na druhou stranu ani setrvačnost a preference kupujících by se asi neměly podceňovat, takže ač zde nějaký vliv nastane, nelze automaticky čekat, že by se pro nedostatek čipů Intel prodeje AMD nějak giganticky zvedaly. Pokud ovšem Ryzenem nepohrdnete a plánovali byste ho pořídit, možná neuškodí sledovat preventivně situaci v obchodech, zda se neobjevují také známky nedostatku. Tedy malé množství čipů skladem, stoupající cena.

KL24

Náprava bude pravděpodobně až v novém roce

Protože nyní nastávající čtvrtý kvartál bývá obdobím na prodeje hardwaru a počítačů nejsilnějším, nelze moc čekat, že se situace do Vánoc ustálí (i když pomoci by mohlo nahrazení 14nm čipsetu H310 staronovým 22nm křemíkem H310C). Zdroje z počítačového průmyslu ale očekávají, že Intel díky těmto změnám a posilování výrobních kapacit popadne dech a dožene mezitím vytvořený deficit v zásobování až v novém roce.

Nastat by to mělo v prvním, podle některých ale až v druhém kvartále roku. Situace s cenami by snad i díky konkurenci neměla snad být trvalá jako v případě pamětí DDR4, takže pokud můžete s upgradem PC čekat až na příští rok, chybu asi neuděláte. V první polovině roku 2019 byste měli mít také už na výběr z procesorů Intel řady 9000, případně později v jeho průběhu ze 7nm procesorů AMD. Také ceny pamětí DDR4 by snad měly být nižší.

Byl pro vás článek přínosný?