Hlavní navigace

Únik z Intelu potvrdil pájku v osmijádrech Coffee Lake i jejich takty a parametry

17. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Intelu sice sešlo z plánu vydat letos 10nm procesory, ale i tak letos vydá novou generaci procesorů označenou 9000. Budou v ní procesory Amber Lake, Whiskey Lake a na desktopovém socketu LGA 1151 se chystá refresh procesorů Coffee Lake. V jeho rámci ale přijde také úplně nový čip s osmi jádry. Ty už sice Intel měl od roku 2014 na highendové platformě, ale v dostupnějším mainstremu to bude poprvé. Už před časem se na internetu objevily parametry těchto modelů. Nicméně frekvence byly velmi vysoké, což vzbuzovalo určité pochybnosti. Naštěstí je teď už asi můžeme potvrdit. Unikly totiž další dokumenty z Intelu, které s dřívějšími údaji souhlasí. A navíc asi stvrzují další významnou informaci – totiž že tato nová CPU budou mít po letech opět připájený rozvaděč tepla.

Web VideoCardz, vzdor názvu se věnující už i procesorům, publikoval několik slajdů k osmijádru Coffee Lake uniklých z Intelu, které tyto detaily potvrzují. Materiály dokonce vypadají podobně jako prezentace určené k publikování (i když v nich není žádné datum zveřejnění), takže už se možná pomalu připravuje nějaké předběžné odhalení těchto CPU.

Solder Thermal Interface Material

Na prvním slajdu máte mezi novinkami nových procesorů bílé na modrém: pájka jako materiál pro přenos tepla („STIM“). Na dalším slajdu Intel pájku (STIM) opět zmiňuje a uvádí, že poskytuje „žádaný přínos“ přetaktovávačské komunitě. Ovšem je třeba dát pozor na to, že na těchto dvou slajdech se o pájeném rozvaděči možná může mluvit jen v kontextu osmijader. Šestijádra a nižší modely ho možná dostat nemusí. Dole na slajdu se nachází poznámka „ne všechny vlastnosti se nacházejí u všech modelů“.

Slajd k procesorům Coffee Lake Refresh (Zdroj: VideoCardz) Slajd k procesorům Coffee Lake Refresh (Zdroj: VideoCardz)
Slajd k procesorům Coffee Lake Refresh (Zdroj: VideoCardz) Slajd k procesorům Coffee Lake Refresh (Zdroj: VideoCardz)

V slajdech popisujících vlastnosti jsou vypsané ještě novinky jako podpora USB 3.1 (10Gb/s, alias USB 3.1 Gen 2) u čipové sady Z390/H370/B360/H310 nebo integrované Wi-Fi, které se také týká čipsetu. Také zmínka o 40 linkách PCI Expressu mluví i o čipové sadě (teoreticky až 24 linek PCIe 3.0 je sečteno s PCIe 3.0 ×16, které má procesor pro GPU). Ovšem nás zajímá hlavně třetí slajd, na kterém jsou potvrzené specifikace, které jsme už měli z fóra Coolaler. To ale byl méně spolehlivý zdroj. Od VideoCardz na hodně hodnověrně vypadajícím slajdu už to asi můžeme považovat za jistou věc.

Parametry odemčených procesorů

Pro Core i9-9900K se tedy potvrzuje kulatý takt 5,0 GHz při maximálním turbo boostu pro jedno jádro a základní frekvence 3,6 GHz. Toto CPU bude mít plnou kapacitu L3 cache 16 MB, osm jader a aktivní HT (16 vláken). O něco levnější nižší model Core i7-9700K bude také ještě osmijádro, ale bez HT, jen s osmi vlákny a 12MB L3 cache. Jeho základní takt je také 3,6 GHz, ale maximální turbo pro jedno jádro už činí jen 4,9 GHz. A nakonec u Core i5-9600K, což je šestijádro bez HT a s 9MB L3 cache, máme potvrzen takt 3,7 GHz v základu a 4,6 GHz v maximálním turbu. V prvním kvartálu 2019 má být uvedeno ještě šestijádro bez HT označené Core i5-9400, ale pro to ještě parametry nejsou.

CS24

Parametry odemčených procesorů Coffee Lake Refresh (Zdroj: VideoCardz) Parametry odemčených procesorů Coffee Lake Refresh (Zdroj: VideoCardz)

Všechny tři tyto modely jsou odemčené pro přetaktování (pokud někdo pochyboval) a v tabulce je také jasně uvedeno 95W TDP. Další věc, kterou jsme ještě neměli doloženou, je podpora paměti – zdá se, že Intel nenavýšil oficiálně podporovanou frekvenci DDR4, uvedeno je stále jen 2666 MHz jako u loňských čipů Coffee Lake. Bohužel zatím chybí údaj o cenách, který by nás zrovna dost zajímal. Zatím tak není jasné, jestli Core i7-9700K bude stát stejně jako nyní Core i7-8700K a jak to bude u Core i9-9900K. U toho se asi dá čekat nasazení vyšší ceny. Informace o cenách podle VideoCardz budou k mání až v září.

Vydání v říjnu

Osmijádra Coffee Lake mají podle posledních informací vyjít v říjnu tohoto roku. V médiích se mezitím objevilo datum 1. října. Ale nevíme, zda je potvrzeno, takže zatím asi bude lepší s ním úplně konkrétně nepočítat. Pro procesory budou také určené nové čipové sady Z390, s nimiž výrobci desek chystají řadu nových modelů, ale nebudou nutné. Nová CPU budou po aktualizaci BIOSu fungovat i ve starších deskách s čipsety řady 300.