Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intel uvádí procesory Amber Lake a Whiskey Lake pro notebooky. Nový čipset, facelift CPU. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 29. 8. 2018 13:58

    Gildor

    K Whiskey Lake - nevím, jak moc jim chci to zvýšení turba věřit, resp. jak moc to může někde pomoci. I starší hry minimálně ty 2 jádra využijí a při 100% zatížení na 2 jádrech už ta frekvence musí hrozně padat při 15W TDP, podle mě někam ke 3GHz.
    Možná v modelech se zvýšeným TDP na 25W se to bude chovat lépe, jenže ty dnešní "placky" nedokáží uchladit ani těch 15W, zvláště když tam je i dedikovaná grafika, takže reálně se to spíš stejně bude přehřívat a throttlovat.

    Já mám v pracovním notebooku klasický Skylakový i7-6500U, 2C/4T, tedy prakticky to stejné jako aktuálně ten i3-8145U. Mám tam udávaný základ 2,5GHz, turbo 3,1GHz a chová se to podle toho. Co jsem zkoušel, tak v méně náročných hrách to jde stabilně na těch 3,1GHz, v plné zátěži to rychle spadne na 2,5GHz a zůstane to tam (evidentně jednodušší technologie turba, nic mezi tím jsme tam prakticky neviděl).

    A teď na tom skoro stejném CPU mají základ 2,1GHz, turbo 3,9GHz. Bez testů se nedá moct říct jak se to bude chovat, ale věřím, že to při stejné zátěži bude mít trochu vyšší takt jak ten Skylake, ale o kolik?
    I to snížení základní frekvence je vtipné - evitentně Intel změnil klíč, podle kterého ty frekvence udává, protože aby reálně byl ten základ nižší jak u Skylaku je nesmysl.

    Takže mi přijde, že Intel znepřehledňuje systém, kterým určuje udávané takty a nastavuje u 15W CPU nereálná turba, resp. přepálená turba pro jedno jádro, která se téměř nedají využít, jen aby mohl říct jak zvyšuje turbo frekvence u notebooků...