Hlavní navigace

Intel prodal 3 milióny čtyřjader

20. 11. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Text je převzat z oficiální tiskové zprávy k milníku:

V listopadu roku 2006 uvedla společnost Intel jako první na trh čtyřjádrové procesory pro osobní počítače – Intel Core 2 Quad – a servery Intel Xeon vyráběné 65nanometrovou technologií. Za první půlrok se prodal první milion čtyřjádrových procesorů. Za další čtvrtrok se počet prodaných kusů zdvojnásobil na dva miliony prodaných kusů, tedy na celkový počet více než tří milionů prodaných procesorů.

 „Letos v listopadu jsme představili nejrychlejší, 45nm procesor Intel Core 2 Extreme postavený na zcela novém jádře Penryn. Čip obsahuje čtyři jádra o rychlosti 3 GHz a má vyrovnávací paměť 12 MB, což je v průměru třikrát více, než mají současné průměrné čipy,“ řekl Pavel Svoboda, tiskový mluvčí společnosti Intel. Přechod na novou technologii umožňuje vyrábět procesory, které jsou o 25 procent menší než předchozí generace 65nanometrových procesorů.

 

Nové procesory přinášejí vedle několika nových funkcí především vyšší výkon s nižší spotřebou elektrické energie – nárůst činí až 38 procent na watt. Nižší energetická náročnost nových procesorů umožní v neposlední řadě delší výdrž provozu na baterie a využití procesorů v ultramobilních přenosných počítačích. „Budoucí čipy pro ultramobilní přístroje budou mít až desetkrát menší spotřebu než čipy současné generace,“ řekl Pavel Svoboda. 

Nová, 45nm výrobní technologie ve srovnání s předchozí generací zhruba zdvojnásobuje hustotu tranzistorů v čipu, což umožňuje buď zvýšit celkový počet tranzistorů, a tím zvýšit jeho výkon, nebo snížit rozměr procesoru. Menší rozměry tranzistorů se odrážejí i v nižší spotřebě, což snižuje aktivní příkon zhruba o 30 procent. Malé rozměry, nízká spotřeba a špičkový výkon dělají
z nových, 45nm procesorů Intel takřka univerzální čipy pro všechny druhy výpočetních zařízení: od kapesních internetových počítačů až po špičkové servery. Procesory vyrobené 45nm technologií jsou mnohem šetrnější k životnímu prostředí nejen díky nižší spotřebě, ale i vzhledem k použitým materiálům.

Spoluzakladatel společnosti Intel Gordon Moore zařadil nové procesory, které obsahují stamiliony tranzistorů s obsahem hafnia, mezi nejvýznamnější milníky vývoje tranzistorů za posledních 40 let. Procesory Intel Core 2 Extreme a Xeon jsou první procesory vyráběné 45nanometrovým (45nm) výrobním postupem, který přispívá k dalšímu nárůstu výkonu a snížení spotřeby energie.

Počet tranzistorů v počítačových čipech se podle takzvaného Mooreova zákona zdvojnásobuje zhruba každé dva roky. Zároveň s tím razantně roste výkon a možnosti počítačů. Ty jsou požadovány stále náročnějšími uživateli, kteří chtějí využívat nejmodernější technologie, hrát graficky propracované hry a pracovat s multimédii, třeba zpracovávat domácí video ve vysokém rozlišení. Poptávka však roste i po dalších funkcích, například po zabezpečení počítače a spolehlivém bezdrátovém připojení k internetu. Podstatná je též snaha uspořit energii, která je stále dražší.

MMF24

Zdroj: Intel

 

Autor článku