Hlavní navigace

Názor k článku Přečíslování nanometrů? Intel prý chce přeznačit výrobní procesy, aby nezaostával za TSMC od Radek Holeček - A ty provozní vlastnosti porovnáte jak?To byste musel...

  • 1. 4. 2021 10:18

    Radek Holeček

    A ty provozní vlastnosti porovnáte jak?
    To byste musel těmi procesy vyrábět stejný čip, aby bylo co srovnávat. Jinak to postrádá smysl.
    Jinak můžete jen hádat. Můžete se podívat, že nejvyšší frekvence 10nm čipů od Intelu je 5 GHz, 7nm čipů TSMC pak 4,9 GHz.
    Cenu výroby můžete zase jen odhadovat z toho, co jednotlivé firmy nabízejí. Intel prodává 10nm Celerony Elkhart Lake za 54 dolarů. Tedy čip skládající se z 59mm2 10nm výpočetního čipletu a 62mm2 14nm čipsetu. Z té ceny to nevypadá, že by měl nějaký problém s cenou výroby. A nevypadá to ani z prohlášení, že letos bude 10nm proces tvořit více než polovinu výroby CPU Intelu a přesto se očekává růst hrubé marže. Ale chápu, že "každý přeci ví, že Intel má s 10nm výrobou problémy". A když to ví každý, tak to bude zcela jistě pravda. Protože čísla jsou zcela jistě zfalšovaná.
    A ten marketingový nástroj Intelu je co? To, že někdo tvrdí, že Intel přejmenuje výrobní procesy, má být marketingovým nástrojem Intelu?