Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Přečíslování nanometrů? Intel prý chce přeznačit výrobní procesy, aby nezaostával za TSMC. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 1. 4. 2021 11:58

    tynyt

    Kroman47 psal o teplu (udává se joulech, případně ve Wattech, pokud se bere jako elektrická práce), teplota je pak klasicky ve stupních kelvina/celsia.

    a souvisí to tak, že předané teplo je to, co ti ohřívá místnost, nikoli teplota. Proto fungují třeba tepelná čerpadla, schopná z rozdílů dvou nižších teplot získat teplo pro místnost, kde je teplota vyšší, než u zdroje tepelného čerpadla. jiný příklad: konstantně zapnuté pájedlo má hrot o teplotě cca 350-400°C, přesto ti nevyhřeje místnost, protože jeho příkon (a tedy tepelný výkon) je řekněme do 50-60W, zato olejový radiátor o příkonu 2kW a teplotou oleje 60° ano.

    Z toho plyne:
    AMD může mít vyšší teplotu (menší styčná plocha), ale "netopí" více než intel.

    edit: tedy úplně konkrétně: tvá věta "když topí víc než intel" je buď zcela mylná z pohledu faktického (pokud sloveso "topí" je ve smyslu předaného tepla), nebo jsi se zmýlil v oblasti termomechaniky (zaměnil jsi teplo a teplotu, kdy "topí" je ve smyslu že má vysoké teploty)