Hlavní navigace

Názor k článku Přečíslování nanometrů? Intel prý chce přeznačit výrobní procesy, aby nezaostával za TSMC od Alich - Jenze je tu jeste jeden problem - plocha,...

  • 2. 4. 2021 13:05

    Alich

    Jenze je tu jeste jeden problem - plocha, kterou se to teplo pak odvadi. Protoze ma intel vetsi plochu, je jednodussi vznikle teplo odvest pryc. Treba u te salajici 5800X od AMD je to videt - je zde problem teplo odvest, myslim ten rozdil ploch CPU na 7nm a 14nm Jan O. zminoval i v clanku.
    Ja jsem se ale snazil poukazat, jako mnozi zde, ze Rakety jsou vyhnane na krev 14++++++ procesu, tim padem uz nejsou pri vyssich frekvencich efektivni jako konkurence - vykon roste minimane a spotreba (tedy i odpadni teplo) vyrazne.
    Netreba ale zapominat na power management, ktery ma intel hodne solidni a ve vysledku pri beznem pouziti jako cteni e-mailu, browsdani, psani dokumentu a hrani her to muze byt plichta s AMD.
    Ja si myslim, jak jsem psal uz jinde, ze CPU co se ted vydavaji, jsou vykonove +- stejne. Co bude rozhodovat pri koupi jsou jine faktory jako recyklovatelnost stareho HW, specificky use case ve kterem je CPU ABC lepsi nez DEF, maximalni teploty, cena, podpora a samozrejme i dostupnost.