Hlavní navigace

Intel prý kvůli Ryzenu posune vydání šestijader Coffee Lake. Mohly by vyjít už v srpnu

20. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Nedávno jsme zde měli zprávu o tom, že Intel údajně změnil plány a rozhodl se posunout dopředu vydání procesorů Skylake-X, tedy svých nových highendových procesorů, jež mají nahradit aktuální Broadwell-E na platformě LGA 2011-3. Stejná zvěst se nyní objevila z dalšího zdroje a co víc – highenový Skylake prý nemá být jediný produkt, který Intel popožene k časnějšímu vydání. Dřív má údajně přijít i nová generace maisntreamových procesorů, což je o poznání zajímavější, jelikož CPU do socketu LGA 1151 se přece jen týkají řádově více lidí, než tzv. segment „HEDT“.  

Nový highend již v červnu

Ke zprávě, která původně pocházela od docela důvěryhodného webu BenchLife.info, se nyní přidal také server DigiTimes. Tomu ji údajně potvrdili informátoři z okruhu tchajwanských výrobců počítačů. Skylake-X dle těchto zdrojů údajně skutečně bude odhalen již během Computexu, který se koná od 31. května do 3. června, ovšem ještě jen předběžně. Poté mají prý procesory být být formálně uvedeny na trh během herní výstavy E3, která má probíhat 13–15. června. Nicméně DigiTimes zmiňuje možnost, že fyzicky k mání by v tu dobu ještě stále nemusely být a prodej by reálně začal až ke konci června. Takové uvedení „natřikrát“ sice může vypadat divně, marketingově je ale výhodné v tom, že se produkt dostane do médií vícekrát. Nedávno tu byla řeč o tom, že chce Intel nyní mít více menších propagačních akcí (místo velkých IDF dvakrát ročně), do čehož by toto pojetí mohlo zapadat.

Spolu s procesory má vyjít také nová čipová sada X299, společně budou tvořit platformu „Basin Falls“. Skylake-X se bude instalovat do nového socketu LGA 2066 a podle zatím uniklých dokumentů má šest, osm nebo deset jader (přičemž čtyřjádra dodá ještě sesterská linie Kaby Lake-X). Nicméně DigiTimes uvádí, že desetijádrem bude sestava končit jen dočasně. Údajně má totiž přece jen na trh přijít i dvanáctijádrový model, s kterým Intel zdá se původně nepočítal. Jeho vydání by prý mohlo nastat v srpnu, takže desetijádro by se na špičce desktopové nabídky neohřálo moc dlouho.

Dokopalo AMD Intel k vydání dvanáctijádra?

O tom, že by se toto mohlo stát, již dříve spekuloval web Bits and Chips, podle nějž by šlo o reakci na vyšší než očekávaný výkon procesorů Ryzen. I DigiTimes je podobného názoru, ale jaké má Intel přesně pohnutky, pochopitelně nevíme. DigiTimes také uvádí, že s podobným načasováním by snad mohla vyjít i platforma X399 od AMD, kterou budou tvořit vícečipové procesory architektury Zen s dvanácti a šestnácti jádry a čtyřkanálovým řadičem pamětí. Tato CPU prý mají vyjít někdy v třetím kvartále, ale DigiTimes neuvádí, odkud tento údaj má, takže nevíme, zda je skutečně potvrzen, nebo zda se tu třeba nevychází jen ze spekulace nebo z dříve publikovaných zvěstí.

Snímek serverového čipu Intel Skylake-SP s 28 jádry Snímek serverového čipu Intel Skylake-SP s 28 jádry

Nicméně uspíšení Skylake-X – údajně o dva měsíce – asi není zas tak zvláštní. Uvádí se, že velcí klienti Intelu mají již nyní coby speciální zákazníci přístup k serverovým Skylake-SP (Xeon Platinum, Xeon Gold), které patří do stejné rodiny. Tato CPU tedy již evidentně jsou dost dobrá pro komerční dodávky a vyrobit jejich desktopovou verzi by neměl být až takový problém, byť používá jiný socket, který musí projít separátním odladěním a validací.

Coffee Lake o pět měsíců dřív, již o prázdninách?

Mnohem zajímavější je, že podle DigiTimes Intel posunul dopředu i plán uvedení svých nových maisntreamových procesorů Coffee Lake. Ty budou stále 14nm (i když by mohly mít určitá architektonická zlepšení, na rozdíl od Kaby Lake), ale důležité je, že konečně na levnou platformu LGA 1151 přinesou šest jader. Zde je asi motivace vcelku jasná – Intel potřebuje odpověď na procesory Ryzen, které proti Kaby Lake nabízejí výrazně vyšší vícevláknový výkon.

Podle DigiTimes bude Coffee Lake vydáno o několik měsíců dříve proti plánu. Původně prý mělo být mířeno na leden 2018, kdy by vyšlo obvyklých dvanáct měsíců po Kaby Lake. Nyní však Intel prý hodlá uvést část modelů už v srpnu. Šlo by patrně jen o highendovou špičku nabídky, jelikož spolu s nimi má jít na trh také čipová sada Z370 (má mimochodem nabídnout integrované Wi-Fi, Bluetooth a USB 3.1). Zbytek procesorů spolu s běžnějšími čipovými sadami B350, H370 a H310 pak prý vyjde zhruba v původním termínu – na konci roku 2017 či na začátku roku 2018.

KL24

procesory_broadwell-e_pro_patici_lga_2011-3_04Toto srpnové uvedení by dost možná mohlo připomínat vypuštění Skylake v srpnu 2015, kdy Intel – rovněž dříve než se čekalo – vypustil Core i7-6700K a i5-6600K. Ovšem v poměrně omezeném množství dostupných kusů, takže po rozprodání prvotní zásoby byly CPU zhruba měsíc prakticky nedostupné. To by asi mohlo nastat i u Coffee Lake, pokud půjde Intel s čtyř až pětiměsíčním posunutím termínu skutečně na krev svých možností.

Ony první modely Coffee Lake, uvedené v srpnu, by pravděpodobně mohla být šestijádra. Dávala by největší smysl, je-li motivací za spěšných uvedením skutečně potřeba reagovat na Ryzeny. Zároveň by šestijádrové modely nekonkurovaly přímo čtyřjádrovým procesorům Kaby Lake. Výkonem by se totiž zařadily někam nad ně. Tím pádem by si Intel tolik nenarušil roční životní cyklus těchto produktů a mohl by Kaby Lake poslal do důchodu až v okamžiku, kdy kolem Vánoc nebo nového roku dorazí zbytek kompletní rodiny čipů Coffee Lake.

Byl pro vás článek přínosný?