Hlavní navigace

Intel prý letos uvede procesory, v kterých bude grafika AMD. Bude to spolujízda dvou čipů

7. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Loni se nám na internetu objevila překvapivá zpráva, dle které se prý technologie GPU Radeon v nějaké formě objeví v procesorech Intelu, jelikož obě firmy vyjednávají o spolupráci. Interpretovali jsme to tehdy střízlivě tak, že by asi AMD mohlo Intelu licencovat nějaké své grafické duševní vlastnictví. Nicméně existovaly i odvážnější výklady, dle kterých by Intel dokonce celou divizi Radeonů měl od AMD koupit a přímo těmito GPU nahradit svou vlastní linii integrovaných grafik. Nyní se tyto zprávy vynořují zase, ovšem malují odlišný a nečekaný obrázek, lišící se od obou těchto variant. Kyle Bennet z webu HardOCP v pátek na fóru přišel s tvrzením, že údajné jednání o licenčním či podobném vztahu stále probíhá, ačkoliv se ještě věci nedostaly do fáze, kdy by Intel začal AMD platit. Finanční dopady bude obchod prý mít až koncem letošního roku, což má být důvod, proč zatím nic nebylo oznámeno. Nicméně první produkt, který má takto spojit do jednoho technologie AMD a Intelu, má údajně přijít ještě letos.

Intel by zřejmě kupoval hotové čipy

Zajímavé jsou ovšem podrobnosti tohoto hybridu. Nemá totiž jít o to, že by Intel nějak získal IP bloky pro GPU od AMD a ty by se pak implementovaly v jeho čipu. Má to být podstatně prozaičtější a tím možná i reálnější: půjde o procesor s vícečipovým pouzdrem, patrně typu BGA. Ten by nesl na substrátu kromě CPU také zcela samostatné GPU od AMD. Lze se domnívat, že by bylo připojené na sběrnici PCI Express a tvářilo by se jako samostatná grafika (otázka je, jak by byla vyřešena paměť). Toto by pravděpodobně šlo implementovat i s použitím již existujících čipů CPU a GPU, takže by Intel ani AMD možná nemuseli vyvíjet nic nového. A také by si nemuseli navzájem otevírat žádná hardwarová tajemství.

Podle Benneta by vzniklý „MCM“ (multi-chip module) měl být odvozen od nějakého procesoru generace Kaby Lake a mělo by jít spíše o méně výkonné řešení někde z nižších až středních pater nabídky. Pravděpodobně se bavíme o procesoru/grafice pro notebooky; tak jako tak by ale asi šlo o jeden z nejpozoruhodnějších hardwarových počinů poslední doby.

Ačkoliv naposled jsme byli poměrně skeptičtí, možná je docela slušná šance, že má Kyle Bennet pravdu. Zmínka o tom, že Intel pracuje na CPU, které by mělo vedle sebe integrovaný plnohodnotný čip GPU od AMD, se totiž objevila také od francouzského časopisu Canard PC Hardware (ve stejném čísle, v kterém publikoval test vzorku procesoru Ryzen). CPC Hardware nicméně nyní uvádí, že jeho zdroje tento produkt či experiment kladou až do generace procesorů Cannon Lake. Ty budou vyráběné na 10nm procesu, ale přesto by se některé modely pro mobilní zařízení mohly objevit na trhu ještě do konce tohoto roku, takže načasování by sedělo.

intel-cpu-multichip

Speciální záležitost pro vybrané zákazníky?

Na první pohled tato zpráva vyznívá divoce, dá se říct i nemožně. AMD a Intel jsou dvě konkurenční firmy, a pro obě by taková spolupráce byla prohrou. Pro Intel je tu ztráta „tváře“ a peněz. Pro AMD jsou zase integrované Radeony konkurenční výhodou proti Intelu, která mu pomáhala po dlouhá léta. Pokud by takové grafické jádro dodalo Intelu, tuto oporu si samo zboří.

MMF24

Nicméně napadá mě jeden scénář, který by takovouto spolupráci docela dobře mohl vysvětlit. Totiž kdyby si kombinaci procesoru Intel a grafiky Radeon vymohl Apple. Tato mocná firma má jak na Intel, tak na AMD docela silné ekonomické páky, přítomnost v jejích noteboocích je nadto vnímána i jako prestižní věc. Apple dnes používá samostatné grafiky jen v noteboocích řady Pro, takže u nižších typů je odkázán na integrovaná GPU Intel. Jako významný zákazník by si ale mohl říct o to, aby mu Intel vyvinul speciální pouzdro čipu, do kterého by kromě vlastního CPU osadil také GPU, koupené od AMD. Nešlo by vlastně ani o příliš „svatokrádežný“ akt, jelikož prakticky není až takový rozdíl mezi tím, když je konkurenční čip na substrátu pouzdra BGA, nebo vedle na PCB základní desky.

Důležité by na tom ale bylo, že by tento čip byl specialitou vyvinutou na míru Applu, která by už nemusela být prodávána žádnému dalšímu výrobci notebooků. Tím by si Intel i AMD zachovali svou kozu, ačkoliv by se vlk Apple nažral. Pro něj by bylo výhodou, že má GPU se stejnou technologií, jakou nabízejí vyšší modely notebooků, i v základních MacBoocích nebo MacBoocích Air.