Hlavní navigace

Intel prý popohnal uvedení nových highendových CPU, Skylake-X by mohl vyjít už v červnu

10. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

O víkendu jsme tu probírali highendovou platformu, kterou (možná) chystá AMD s dvanáctijádrovými a šestnáctijádrovými procesory Ryzen. Její existence ještě není potvrzena jak se říká „na beton“, ale teď to skoro vypadá, že už na ní Intel začíná reagovat. Ven se totiž dostaly zprávy, že se rozhodl urychlit příchod vlastní highendové platformy X299, která má jít na trh letos v létě.

V lednu jsme psali, že se nový platforma, socket LGA 2066 a procesory Kaby Lake-X a Skylake-X dočkají vypuštění v srpnu. Tchajwanský web BenchLife.info, který má o plánech Intelu tradičně jedny z nejlepších informací, ale nyní hlásí, že Intel plány změnil a uvedení přesunul dopředu (což obecně nebývá moc časté). Původně totiž plán produkce počítal s „oknem“ mezi 31. až 35. týdnem roku, což je mezi 31. červencem a 3. září. Nicméně aktuální materiály ohlašují změnu, podle níž je vše uspíšeno a počítá se již s 25. až 27. týdnem, což je doba mezi 19. červnem a 9. červencem. Intel by přitom podle uniklé tabulky chtěl ideálně stihnout začátek tohoto intervalu, tedy už 25. týden roku.

To by znamenalo, že uvedení by se teoreticky mohlo vejít ještě do samého konce druhého kvartálu roku. Podle BenchLife je také reálné, že Intel procesory odhalí již na Computexu (který se koná na přelomu května a června), i když třeba jen papírově a bez okamžité dostupnosti. Na Tajpejském veletrhu ale podle něj již budou ukázány desky platformy X299, které již výrobci chystají. Údajně to tvrdí zdroje z okruhu těchto firem. Samotný čipset X299 by totiž snad měl být hotov v mírném předstihu před CPU.

Intel prý změnil plány a chce novou highendovou platformu X299 uvést zhruba o šest týdnů dřív (Zdroj: BenchLife.info) Intel prý změnil plány a chce novou highendovou platformu X299 uvést zhruba o šest týdnů dřív (Zdroj: BenchLife.info)

Pokud tedy vše půjde dobře, nová highednová platforma Intelu nahrazující Broadwelly-E se socketem LGA 2011-3 (a platformou X99, která již tou dobou bude tři roky stará), by mohla být k mání dříve, než se původně čekalo. Podle BenchLife to možná dokonce není první uspíšení jejího příchodu, které Intel provedl. Tento web totiž dříve ukázal slajd, podle kterého možná i srpnový termín není původní. Intel na tomto starším materiálu ještě uvádí, že by procesory Kaby Lake-X a Skylake-X mohly vyjít dokonce až v čtvrtém kvartále, byť Q3 2017 bylo také možností. To by naznačovalo, že dříve interval, s nímž plán počítal, zasahoval až někam do října. Postupný posun dopředu nicméně může souviset čistě s tím, že přípravy běžely velmi hladce a nedošlo k žádným zdržením, pro která byla předtím ponechávána rezerva.

KL24

Platforma X299 počítá s šesti až desetijádry Skylake-X a čtyřjádry Kaby Lake-X. Původní plán počítal s uvedením v Q3 nebo Q4 2017 (Zdroj: BenchLife.info) Platforma X299 počítá s šesti až desetijádry Skylake-X a čtyřjádry Kaby Lake-X. Původní plán počítal s uvedením v Q3 nebo Q4 2017 (Zdroj: BenchLife.info)

Pro připomenutí: procesory Skylake-X mají přinést 6, 8 nebo 10 jader (spekulovalo se i o dvanácti, ale to není potvrzené) se čtyřkanálovým řadičem, přičemž jádra budou stejná jak v serverových čipech Skylake-SP. Jako doplněk pak budou k dispozici ještě čtyřjádra Kaby Lake-X se stejným socketem, ty však budou mít jen dvoukanálový řadič a jen 16 linek PCI Express.

Pospíší si i šestijádra pro socket LGA 1151?

Zajímavé na této zprávě je, že podle BenchLife existuje také jistá šance, že by se mohlo dopředu posunout také uvedení procesorů Coffee Lake. Ty mají jít na trh jako „Core 8. generace“ pro desktop a pro nás jsou důležité proto, že by jako první mohly na levnou maintreamovou platformu přinést CPU se šesti jádry. Coffee Lake by teoreticky stále mělo používat socket LGA 1151 a být tak přirozenou odpovědí na šestijádrové a osmijádrové Ryzeny od AMD. Minulý týden jsme psali o tom, že Intel plánuje Coffee Lake uvést až v prvním kvartále roku 2018, nicméně BenchLife teď uvádí, že by tomu tak být nemuselo. Debut těchto čipů by místo toho prý mohl být už letos ve čtvrtém kvartálu, tedy někdy mezi říjnem a prosincem. Pokud se to vyplní, vánoční nákupy PC by na platformě Intel mohly být podstatně zajímavější.

Byl pro vás článek přínosný?