Hlavní navigace

Intel prý stejně jako Nokia končí s MeeGo

Sdílet

Zdroj: Redakce

Někdo moudrý před časem řekl, že přežijí pouze tři mobilní platformy: Android, iOS a Windows Phone. Symbian pomalu končí, webOS také a MeeGo ani nestihlo pořádně odstartovat. A to se kolem něj motal Intel a Nokia. Finové potvrdili, že N9 bude zřejmě první a poslední telefon s tímto systémem, šušká se, že ani Intel už nic neplánuje.

MeeGo totiž vzniklo z dvou projektů, linuxových systémů: Moblin (Intel) a Maemo (Nokia). Vývoj stále probíhá, platforma je připravena na celou řadu zařízení od smartphonů. tabletů, netbooků, ledniček až po automobilové počítače. Jenže když končí Nokia, co zbývá Intelu? Ten jen vyrábí čipy, nikoliv koncová zařízení. Navíc přiznal pletky s Androidem.

Aktuální drby hovoří o tom, že v roce 2012 se už Intel soustředí pouze na Android a překvapivě také Windows Phone. Druhému případu se mi nechce příliš věřit, zatím je Windows Phone připraven jen pro telefony s procesory Qualcomm Snapdragon (jádro Scorpion), přičemž nefunguje ani s technologicky blízkými ARM Cortex-A8 (Tegra, OMAP3, Hummingbird…), případně o generaci novějšími. Ale dříve Wintel vládl světu, tak proč by si to nemohl zopakovat, že?

Zdroj: DigiTimes (via Phoronix)