Hlavní navigace

Intel Ramsdale: serverové SSD do PCI Express

11. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od vydání solid state disků řady Intel X25-E, které byly určeny pro podnikové nasazení a používaly dražší, ale rychlejší a spolehlivější SLC NAND flash čipy, uplynuly už bezmála tři roky. Od té doby se Intel věnoval dostupnějším zařízením s pamětmi typu MLC, nyní ale nastal čas znovu dobýt ztracená území. Postup vojsk ovšem nepovede přes rozhraní SATA nebo SAS, nýbrž PCI Express. Zařízení, které údajně Intel vyvíjí pod kódovým názvem Ramsdale, tak narazí na konkurenty jako OCZ VeloDrive/Z-Drive/RevoDrive nebo Super Talent RAIDDrive.

Intel vyrábí flash paměti ve spolupráci s Micronem

Server X-bit labs prý tuto informaci získal z důvěryhodného zdroje, který zná plány Intelu. Ramsdale prý bude existovat ve dvou variantách s kapacitami 200 a 400 GB; jak už bylo řečeno, použité čipy budou single-level cell NAND flash a budou vyráběny 34nm technologií (která oproti novější 25nm vykazuje delší životnost; v tomto případě by to mělo být 300 000 zápisových cyklů). Ramsdale je pochopitelně navrhován pro maximální možný výkon v IOPS (tedy počet operací čtení/zápisu za vteřinu), který se uplatní u vysoce vytížených databází; SSD by mělo být dostupné ve čtvrtém kvartálu letošního roku.

MMF24

Pro zákazníky s nižšími nároky chystá Intel ještě SSD pojmenované Lyndonville. První zprávy o něm se objevily už v loňském roce, vydání se ale oproti slibovanému prvnímu kvartálu 2011 opozdí. Lyndonville je taktéž určen pro servery, používá ale levnější paměťové čipy eMLC. Ty nabízejí nižší cenu oproti SLC čipům, ale přibližně šestinásobnou výdrž oproti klasickým MLC osazovaným do desktopových SSD. Zatímco tam se počet zápisových cyklů pohybuje v jednotkách tisíc, 34nm eMLC NAND flash má vydržet třicet tisíc přepsání.

Zdroj: X-bit labs