Hlavní navigace

Intel rozšíří řadu dvoujádrových procesorů Core i3 o další 22nm kousek

2. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud vaše peněženka přeje spíše nákupům levnějšího hardware, všimli jste si možná, že společnost Intel nenabízí zrovna velký výběr procesorů v cenovém pásmu nad dvěma tisící korun. Mezi procesory Pentium a levnějšími Core i3 (která leží blíže k třem tisícovkám) zkrátka zeje značná mezera. Naštěstí se zdá, že si toho firma je vědoma. Chystá totiž nový model řady Core i3. Ten se zařadí na její spodek, takže by mohl osídlit i zmíněná osiřelá území.

Na existenci tohoto nového dvoujádra upozornil server CPU World, který podle všeho Intel špehuje, jak to jen jde. Nový model totiž vypátral v databází Material Declaration Data Sheets, která by měla shromažďovat údaje o obsahu či absenci různých škodlivin a nebezpečných látek ve výrobcích. Modelové označení procesoru bude Core i3-3210 a kód balení s chladičem je BX80637I33210. Půjde tak CPU založené na architektuře Ivy Bridge a vyráběné 22nm procesem.

Intel Core i3-3210 - záznam v databázi MDDS

Vzhledem k povaze zdroje samozřejmě nemáme žádné konkrétní údaje o parametrech tohoto procesoru, vyjma toho, co vyplývá ze samotného modelového označení. To ale skoro stačí, abychom si udělali představu. Jelikož bratrský čip Core i3-3220 je taktován na 3,3 GHz, bude pomalejší dvoujádro téměř jistě běžet na frekvenci 3,2 GHz, nebo 3,1 GHz (což byl případ 32nm Core i3-2100). Frekvence 3,1 GHz je přitom obsazena i Pentii G2120 a G870, takže níž už se pravděpodobně nepůjde.

 

Další parametry jsou ale již prakticky jisté. Čip bude mít grafické jádro HD 2500, 3 MB L3 cache a hodnotu TDP stanovenu na 55 W.  Modely se sníženou spotřebou totiž Intel označuje příponou T a procesory se schopnější grafikou HD 4000 zase číslicí 5 na konci. Jako všechny modely z řady Core i3 bude nové CPU mít povolenu technologii HT, takže v systému uvidíte čtyři vlákna. Tuto výsadu (jíž se řada i3 liší od Celeronů a Pentií) oceníte, používáte-li software schopný využít více procesorových jader.

Procesor Core i3 založený na architektuře Ivy Bridge

CS24

Datum databázového záznamu je u procesoru Core i3-3210 uvedeno jako 27. září 2012. Existující Core i3 s architekturou Ivy Bridge (uvedená začátkem září) jsou v databázi datována téměř přesně o tři měsíce dříve. Samozřejmě z toho nelze mnoho vyvozovat, ale bereme-li to přeci jen jako indicii, dostala by se novinka na trh někdy začátkem prosince. Tento časový odstup však nemusí být dodržen, pak by se zřejmě procesor v nabídce objevil až později, v roce 2013.

Zdroje: CPU World, Intel