Hlavní navigace

Intel zrušil nedávno představené chytré brýle Vaunt – i celou divizi New Devices Group

23. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na začátku tohoto roku jsme tu měli zprávu o chytrých brýlích Vaunt, které vyvíjí Intel a které měly promítat obraz přímo na sítnici, takže místo nějakých nešikovných displejů vypadaly jako úplně regulérní brýle. Lépe řečeno, které vyvíjel Intel. Minulý týden totiž prosákly zprávy, že nejen tento produkt, ale i celé oddělení, které na něm v Intelu pracovalo, byly zrušeny.

Je to překvapivé, protože projekt byl ještě v únoru veřejně prezentován. Web The Information ale přinesl informaci, že byl kompletně ukončen a tyto brýle na trh nepřijdou. A co víc, Inttel se rozhodl zlikvidovat celé oddělení, které na něm pracovalo, tzv. New Devices Group. Patrně zde nastane i nějaké propouštění, v tomto týmu pracovalo údajně okolo dvou stovek lidí.

Tato informace nezůstala dlouho nepotvrzená, Intel vzápětí rozeslal její potvrzení různým zpravodajským webům, které o věci informovaly. Intel v něm uvádí, že Vaunt (nebo jinak též projekt Superlight, níže na videu webu The Verge) sice vybudoval něco, čím se Intel skutečně odlišil od existujících produktů (a tzv. „diferenciace“ je v ekonomických kruzích svatý grál), jedním dechem ale uvádí, že se rozhodl brýle neuvést na trh. Z formulace by vyplývalo, že firma od tohoto výrobku neočekávala prodejní úspěch.

Intel pravděpodobně nechtěl výrobu tohoto zařízení rozjíždět sám a snažil se najít nějaké partnery, ať už třeba výrobce mobilů (kde by brýle sloužily k notifikacím), skutečných brýlí, nebo jiné firmy, které by tuto technologii mohly využít. Zdá se ale, že nikdo takový se nenašel, což asi byl bezprostřední důvod, proč Intel projekt nečekaně zaříznul. Svou roli asi mohlo hrát i to, že dřívější pokusy Intelu vyrábět na vlastní pěst nositelnou elektroniku neuspěly. Například v případě chytrých hodinek Basis Intel produkt zrušil poté, co se objevily problémy s přehříváním – místo pokusu o nápravu prostě vrátil kupujícím peníze. Už o prázdninách se mluvilo o tom, že nositelnou elektroniku firma opouští, nyní byl ale celý tým New Devices Group zrušen definitivně.

CS24

Oddělení New Devices Group bylo založeno v roce 2013 z popudu současného šéfa firmy Briana Krzanicha. V roce 2014 se rozšířilo akvizicí o firmu Basis, jejíž dílem byly zmíněné hodinky, a o rok později o firmu Recon. Formálně tato skupina patřila pod podobně nazvanou divizi New Technology Group, která ale zatím zůstává. Intel se tedy dost možná v jiné formě (a možná s jinými zaměstnanci) dále bude vývoji různých nositelných výrobků a konceptů bokem věnovat. Skupina New Technology Group je v kvartálních výsledcích firmy zahrnutá do položky „ostatní“, což znesnadňuje odhad toho, jak významná je.

Intel ruší hodně projektů, které měly rozšiřovat jeho záběr

Tuto zprávu lze číst také tak, že se Intel místo postranních projektů bude více soustředit na své ústřední a více zavedené obchody. Tedy procesory, možná nově GPU, paměti NAND a 3D-XPoint, FPGA a v neposlední řadě své továrny, které za tím vším stojí, ale s nimiž se od 14nm procesu táhnou problémy se zpožděními klíčových nových procesů, které u 10nm technologie vypadá čím dál tím hůř. To by mohlo v těchto oblastech pomoci, ale zároveň je nutno podotknout, že velké množství nápadů a pokusů o otevření nových trhů v poslední době skončilo v koši, což může svědčit o nepromyšleném vedení v případě podobných iniciativ. Naštěstí se zdá, že zatím jde hlavně o menší projekty, nikoliv o ty velké strategické (například automobilový průmysl). Když tedy pomineme velmi drahý a eventuálně opuštěný pokus o průnik do světa mobilních zařízení, který ale současný ředitel nespustil, jen zrušil.