Hlavní navigace

Intel ruší produkty a propouští v divizi internetu věcí. Expanze do IoT asi nešla dle plánů

7. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedá se věru říct, že by se Intelu vedlo nějak zle (viz ostatně poslední kvartální výsledky). Ovšem letos přesto přicházejí signály, že úplně spokojen se svou pozicí není. Intel si v poslední době několikrát „kupoval přístup“ na nové trhy, nejvýrazněji s firmou Altera (FPGA) a MobilEye (samořídící auta). Koupil ale také firmu Nervana vyvíjející ASICy pro strojové učení a je možné, že se obává ztráty vlivu, pokud tyto potenciálně obrovské nové trhy ovládnou jiné firmy, zatímco jeho tradiční oblasti už příliš nerostou. Intel se proto zřejmě snaží vnitřně přeskupovat a součástí toho budou patrně i škrty v jeho tradičním byznysu.

Minulý měsíc se objevily zprávy, podle kterých Intel patrně začíná přehodnocovat své snahy v divizi Internet of Things (internet věcí). Ta měla dle jeho představ být jakousi náhradou za mobilní trh, který se mu nepodařilo dobýt proti čipům ARM. V posledním kvartálu vynesla 721 milionů, ovšem podle představ Intelu možná přímo IoT produkty neměly dostatečný ohlas (v tržbách jsou zřejmě kromě nich zahrnuty i tradiční embedded produkty). V červnu totiž bylo oznámeno ukončení výroby a prodeje několika produktů, s kterými přišla – desky Galileo a modulů Edison a Joule, přičemž Joule je nedávného data a tak zřejmě nejde o plánovaný odchod z trhu.

intel-joule-iot-modul Modul Intel Joule, s SoC procesorem Broxton

Tyto výrobky budou naposledy k objednání 16. září a poslední dodávky odejdou v prosinci. To bude poměrně velký problém pro kohokoli, kdo na nich chtěl nějaké zařízení založit a nějakou dobu ho prodávat. Pokud se Intel k něčemu podobnému odhodlal, pak buď byly prodeje hodně špatné, nebo o tento trh ztratil zájem. Pravda bude asi někde mezi, protože modul Curie, další z těchto IoT produktů, takto zaříznut zřejmě nebyl.

Že ale IoT byznys Intelu nebude pokračovat jako doposud, nyní potvrdily zprávy, že v divizi Intel propouští větší množství zaměstnanců. Téměř stovka lidí (97) pracujících na těchto produktech údajně byla vyhozena v Santa Clara, kde byl vyvíjen Joule a Edison, a dalších 40 opustí firmu z irské pobočky v Leixlipu, která přišla s deskou Galileo. Tyto zvěsti se objevily z několika zdrojů, takže zřejmě nejde zcela o povídačky. I mluvčí Intelu už potvrdila, že v kádru zaměstnanců proběhly „určité změny“, související s přehodnocenými prioritami a potřebami společnosti.

KL24

Modul Intel Curie Modul Intel Curie

Divize internetu věcí tedy asi skutečně prochází nějakou reorganizací, je možné, že týmy stojící za dotyčnými produkty byly škrtnuty kvůli malému komerčnímu úspěchu. Ovšem to asi přímo neznamená, že by Intel tyto snahy opouštěl, neboť tento obor asi stále bude velkým trhem. Nicméně bude asi muset přijít s jinými produkty, které by měly nějaké unikátní atraktivní vlastnosti a přesně odpovídaly tomu, co trh potřebuje. Je otázka, zda třeba Galileo coby dražší nápodoba Raspberry Pi mohla svět embedded řešení výrazně oslovit.

Zdá se totiž pravděpodobné, že svět IoT stejně jako mobilní sféru ovládnou komoditní a levná řešení, tedy čipy ARM. Intel by tedy musel vymyslet něco zcela průlomového. Pokud takový trumf nemá, musí nabídnout něco hodně specifického a akceptovat, že bude menším hráčem, nebo opět jít do přímé konfrontace s ARMem, což mu v mobilní oblasti nevyšlo. Kromě problému ceny a spotřeby zřejmě opět nebude stačit na dynamičtější ekosystém různých výrobců, kterému pomáhá vzájemná konkurence a rychlejší tempo vývoje.

Byl pro vás článek přínosný?