Hlavní navigace

Intel s Googlem chystají na 6. května společnou akci. Týká se Chrome OS

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začíná to do sebe všechno zapadat. Šestý květen se pro chromebooky a systém Chrome OS obecně stane klíčovým. Google společně s Intelem na tento den ohlásily společnou tiskovou konferenci, píše Cnet. Povede ji Caesar Sengupta, který v Googlu pracuje jako viceprezident u operací týkající se Chrome OS, a Navin Shenoy, viceprezident Intelu pro oblast mobilních zařízení. Detaily akce neznáme, ale…

Ale umíme si skládanku složit dohromady. Intel je největším dodavatel čipů pro chromebooky, chromeboxy a jiné podobné počítače. Letos na čínském IDF oznámil novou generaci 14nm procesorů Braswell, které jsou mimochodem zaměřené i na Chrome OS. Nevíme podrobnosti, ale jde o nástupce Atomů Bay Trail zaměřených na levné počítače a tablety. Oproti předchozí generaci může nabídnout vyšší výkon i nižší spotřebu.

Takhle vypadá Asus C200
Takhle vypadá Asus C200

V Asusu vyrobili nový chromebook C200. Promevo.com už vydal jeho test, ale Asus jej požádal o stažení textu. Znovu bude zveřejněn až 6. května, to nemůže být náhoda. Výsledky nicméně zachytil OMG Chrome. Asus C200 nabídne až 10hodinovou výdrž na jedno nabití v benchmarku Octane získal skóre 7 387. Testovaná Toshiba 13 s Celeronem 2955U dosáhla 10 400 bodů a HP 11 s ARMovým Exynosem 5250 jen 5300 bodů. Výkon C200 jasně napovídá, že vyplní mezeru mezi plnotučným Haswellem a pomalým ARMem. Jestli je však použit čip Bay Trail, anebo už novější Braswell, to zatím netušíme.

Jsou tu i další faktory. Acer potichu ohlásil nový Chromebook C720 s Core i3 od Intelu, ale neuvedl k němu žádné podrobnosti. Společnosti Asus i Acer už jsou připraveny prodávat chromebooky a chromeboxy také v České republice, ale brání tomu pouze Google. Pro něj je přitom typické uvádět dostupnost nových produktů ve větších balíčcích. Onoho 6. května tak může ohlásit, že Chrome OS míří na X nových trhů.

CS24

 

O květnu se mluví rovněž jako o měsíci, kdy budou představeny první tablety s Chrome OS. Po chromeboocích (laptopy), chromeboxech (stolní počítače), chromebase (all-in-one) by mohlo přijít něco jako chromepad (tablet).