Hlavní navigace

Intel Sandy Bridge a Huron River v noteboocích

5. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co je Sandy Bridge + deset CPU

Dnes si jednoduše shrneme, co nového přináší procesory Sandy Bridge, jaké mobilní CPU uvidíme a co se v noteboocích změní, najdete zde i herní testy integrované grafiky a pár zajímavých grafů výkonu procesorů. Pokud chcete detailní náhled do architektury, případně kompletní recenzi dvou desktopových CPU včetně interaktivních grafů, přečtěte si recenzi Mirka Jahody na ExtraHardware.

Sandy Bridge: co to je a na čem Intel zapracoval?

Intel v pondělí 3.1. odhalil řadu procesorů Sandy Bridge, nové integrované grafiky v nich a síťová řešení k nim. Co je vlastně mikroarchitektura Sandy Bridge, co nás čeká nového? Podívejme se na tick-tock model, který Intel pár let dodržuje:

Dnes máme na trhu stále ještě všechny tři předchozí architektury. Penryn je architekturou procesorů Core 2 Duo, Core 2 Quad a jejich slabších derivátů. Opět na 45nm procesu uvedl Intel před dvěma lety novou architekturu Nehalem, z ní najdeme v noteboocích dnešní čtyřjádrové procesory Core i7.

Westmere je Nehalem s pár vylepšeními a novým výrobním procesem, 32nm dvoujádry Core i3, i5, i7 a jejich deriváty je dnes trh doslova zaplaven. Dnes tu máme Sandy Bridge, stejný 32nm výrobní proces, ale novou architekturu, a tedy řadu vylepšení. Co je vlastně v kostce nového?

Dole dvoujádro Westmere s IGP vedle procesoru, nahoře čtyřjádro Sandy Bridge s IGP v jednom čipu

  • na trh se dostanou nová 32nm dvoujádra i čtyřjádra
  • stoupl výkon na takt oproti starším CPU a stouply takty
  • spotřeba dvoujader, zejména klidová, by se měla trochu snížit
  • spotřeba čtyřjader se o hodně sníží
  • v jednom 32nm čipu najdete procesor i zbrusu nové IGP
  • procesory s podporou Turba (Core i5 a i7) mohou zrychlit ještě prudčeji, často hodně nad 3 GHz
  • výkonný paměťový řadič
  • i čtyřjádra už budou mít instrukce AES-NI (výkon v šifrování)
  • instrukce AVX (výkon v multimédiích)
  • všechny mobilní procesory od Core i3 výš podporují Hyper-Threading (nic nového)

Výkon na stejném taktu se v široké řadě aplikací hodně podobá výkonu dnešních Core i7, i5 a i3, v určitých oblastech ale Sandy Bridge předvádí veliké zrychlení. Nová architektura, nový řadič pamětí, instrukce AVX a oproti dnešním čtyřjádrům i AES-NI se dovedou uplatnit.

Nabídka mobilních procesorů v roce 2011, specifikace klasických modelů

Jednoduše v blokové roadmapě níže vidíte, co se Intel chystá provést s trhem mobilních procesorů příští rok:

Žravá 45nm čtyřjádra Clarksfield v nejdražších strojích (třeba Core i7-740QM) budou nahrazena 32nm čtyřjádry Sandy Bridge. Dnešní dvoujádra Core i7 budou nahrazena ihned novými, řady starých Core i5 a i3 budou řídnout postupně. Náhrada za Pentia a Celerony přijde ze strany Sandy Bridge až ve druhé polovině roku.

Ukažme si jednotlivé modely:

Vysvětlivky: cores/threads = počet jader/vláken; Base Freq = základní takt v GHz; Turbo Boost Max Frequency SC, DC, QC = maximální takt, na který může procesor při zapnutí Turba dosáhnout pro jedno, dvě a čtyři jádra; Gfx Base Render Frequency a Graphics Max Dynamic Frequency = základní a maximální frekvence grafického jádra)


Klikněte pro zvětšení

Jak vidíte, základní takty i frekvence Turbo Boostu opravdu solidně stouply. Horní tabulka ukazuje hlavně ty dražší procesory (viz extrémní Core i7-2920XM za $1100), nižší naopak ty ořezané, nejslabším modelem je dvoujádrové Core i3-2310M na 2,1 GHz. I když u spodních modelů nemáme cenovky, je jasné, že čtyřjádra se i v noteboocích posouvají více mezi běžný lid, takové Core i7-2630QM najdete i v noteboocích pod 20 tis. Kč.

Všechny procesory mají integrovanou grafiku Intel HD Graphics 3000, nikdo si tedy na rozdíl od sféry stolních PC nemůže stěžovat na nesmyslné umístění silnějšího modelu jen do silných CPU.

Pojďme se podívat na pět modelů nízkonapěťových procesorů a testy spotřeby.

Pět ULV modelů a spotřeba

LV a ULV modely

Sliboval jsem vám samozřejmě 15 procesorů, ty úsporné jsem si nechal sem:

Značení je oproti loňské generaci trochu zmatené. Přípony UM pro ULV a LM pro LV procesory už nečekejte, místo toho tu máte na konci čísla modelu místo nuly sedmičku či devítku. Zatímco spotřeba LV (low voltage) modelů zůstává na 25 W, stejně jako spotřeby standardních procesorů zůstaly na 35-55 W, superúsporné ULV (ultra low voltage) modely spadly z 18 na 17 W. Není to moc, ale i ten watt se v ultratenkých noteboocích a miniboocích hodí.

Z hlediska výkonu si nemáme nač stěžovat. Všechny procesory jsou dvoujádra s Hyperthreadingem, a ač takty jako 1,4 nebo 1,5 GHz nepůsobí úplně fantasticky, máme tu všude Turbo Boost dost nad 2 GHz.

Intel se u svých nízkonapěťových procesorů chlubí přibližně 30% nárůstem výkonu, snížením spotřeby a prodloužením výdrže na baterii, všudypřítomným osazením HDG 3000 a možností použití v 2 cm silných noteboocích.

A jak je na tom reálná spotřeba?

V interaktivním grafu máte spotřebu dvou desktopových procesorů Sandy Bridge, Core i7-2600K (4(8)-jádro na 3,4-3,8 GHz) a Core i5-2500K (4(4)-jádro na 3,3-3,7 GHz). V zátěži samozřejmě můžete pozorovat vynikající spotřebu oproti jiným čtyřjádrům, v klidu procesory skončily dokonce úsporněji než 32nm dvoujádra. Upozorňuji - jde o vysokotaktovaná čtyřjádra, u mobilních procesorů bude situace ještě lepší.

Z nízké klidové spotřeby těží i Turbo Boost 2.0, který ušetřenou energii a zchlazený procesor dovede využít k několikavteřinovému zrychlení.

Spotřeba tedy rozhodně nezklamala. Jak je na tom výkon procesorů?

Vybrané testy aneb kde vám upadne brada

Výkon procesoru

Dopředu upozorňuji, že jsem vybíral hlavně testy, v nichž novinky ukázaly nějaké významné zlepšení oproti předchozí generaci procesorů. Na konci stránky je výkonový průměr všech testů z Extrahardware, který zahrnuje i ty méně fantastické testy - ten berte jako obecně směrodatný. Jde opět o měření se čtyřjádry Core i7-2600K (3,4-3,8 GHz) a Core i5-2500K (3,3-3,7 GHz):

Úprava hudby: jeden rozmerný soubor WAV je převáděn do MP3 (LameEnc)

Fotografie: 56 JPEG fotek je dávkově upravováno


Video: 400MB VOB (DVD) soubor je převáděn na AVI s kodekem DivX

Rendering: benchmark v Cinebench R11,5

Komprese a šifrování: rozbalování 200MB archivu ZIP se šifrováním AES

Internet: benchmark Peacekeeper pro Firefox 3.6


Hry: herní průměr

Celkový výkonový průměr:

To by bylo k procesoru vše, podívejme se na grafickou kartu, Intel HD Graphics 3000.

Intel HD Graphics 3000 ze všech stran

Intel HD Graphics 3000 ze všech stran

Na obrázku vidíte mobilní procesor Sandy Bridge. Kromě čtyř jader procesoru se v něm také skrývá nové grafické jádro. Koncept AMD Fusion tak Intel použil také, a vlastně ještě dříve než sama AMD. Grafiku do notebooků naštěstí v Intelu nepohřbili tak jako v desktopech, ve všech procesorech je HD Graphics 3000, ne poloviční verze 2000.

Architektura se značně vylepšila, jak uvidíte hlavně v testech výkonu. Stále je tu 12 EU a výkon značně stoupl. Zůstalo tu s námi dynamické škálování frekvence, ta nově začíná na 650 MHz u obyčejných, 500 MHz u LV a 350 MHz u ULV procesorů a stoupá jak u kterého modelu, nejméně na 900 MHz, nejvíce na 1300 MHz (1350 MHz platí pro desktopové procesory).

Intel se ale nechlubí jen herním výkonem:

Nepřehledný obrázek ukazuje pár vylepšení. Intel Quick Sync se stará o převody, úpravy a synchronizaci videa mezi počítačem a mobilním zařízením. HDG 3000 umí na rozdíl od předchozí generace pracovat i jako GPGPU, počítat, převádět video a vůbec akcelerovat řadu mediálních úkonů. Nově umí HD Graphics:

  • hardwarově převádět video MPEG-2 a H.264
  • barevné úpravy ACE, STE a TCC (níže)
  • HDMI 1.4 s podporou 3D

Nechybí podpora akcelerace opravdu jakéhokoli videa, třeba 3D Blu-ray. Intel Wireless Display umí bezdrátově propojit notebook a externí zobrazovadlo, nově i s Full HD. Advanced Vector Extensions jsou věcí procesoru, AVX instrukce pomohou procesoru právě v různých operacích s videem a s médii obecně.

Intel se za výkon své nové grafiky vůbec nemusí stydět, jak ukazuje následující kapitola, IGP mnohdy šlape na paty i novým nejlevnějším grafikám od AMD nebo Nvidie. Ještě přikládám celkový výkon v 3DMarku:

Část skóre má na svědomí samozřejmě procesor, Core i5-2520M není žádné ořezávátko a na 2,66 GHz porazí i5-560M jak výkonem, tak spotřebou. Můžeme ale s klidem říct, že HD Graphics 3000 je hodně zhruba dvakrát výkonnější než HD Graphics z procesorů Arrandale.

Dále se Intel pyšní vylepšením barev, máme tu STE, automatické vylepšení barvy pleti (ne, to není rasismus):

ACE, automatickou korekci kontrastu:

...nebo obecné zvýraznění/úpravu (podle slajdu bych řekl až přílišné) barev, TCC:

Vše se dá zapnout i vypnout v ovladačích.

Pojďme na herní testy integrovaného čipu.

IGP ve hrách: zahrajete si prakticky vše

Herní testy nové HD Graphics

Krátce před vydáním procesorů přinesl čínský server Inpai test integrované grafiky v procesoru Core i7-2600K, tedy Intel HD Graphics 3000 na 1350 MHz a také HDG 2000 na 1100 MHz z i5-2500.

Výkon grafiky, která bude v procesorech v noteboocích, by byl nepatrně nižší než výkon HD Graphics 3000 zde v grafech, jenže nesmíme zapomínat, že se testovalo v rozlišení 1440 × 900 px, a většina hráčů s IGP bude hrát maximálně na 1366 × 768. Proto si výkon HDG 3000 představte ještě trochu vyšší.

Battlefield: Bad Company 2 by měl být na rozdíl od předchozí generace hardwaru hratelný na IGP od Intelu.

V páté Civilizaci stoupl výkon dokonce trojnásobně, 21-23 FPS bude asi hráčům tahové strategie stačit.

Poslední díl Call of Duty nebo Dirt 2 si také zahrajete.

Létání v H.A.W.X. 2 byste asi radši plynuleji, ale nějakých 45 FPS v podání mobilní HD Graphics 3000 by vám mělo stačit.

U Left 4 Dead 2 si dokonce můžete vesele zapnout střední detaily.

Trilogie Mass Effect by vám měla běžet také na střední detaily, pokud nebude třetí díl vypadat jinak.

A konečně Starcraft 2, ten na nízké detaily rozjedete na parádních 60 FPS.

Znovu připomínám, silnější model HD Graphics 3000 bude ve VŠECH mobilních procesorech Sandy Bridge, nebo alespoň určitě ve všech Core i3 a vyšších.

Než se pustíme do závěru a zhodnocení, dáme si takovou všehochuť platformy, čipsetů, nových Wi-Fi a WiMAX karet Intelu a dalších technologií, které přišly se Sandy Bridge.

Platforma Huron River jako celek: čipsety, ATT, Wi-Fi a WiMAX...

Platforma Huron River

Intel Huron River je mobilní platforma pro rok 2011, která v sobě slučuje:

  • procesor Sandy Bridge
  • mobilní čipset šestkové řady (Cougar Point)
  • 1Gb/s řadič Ethernetu Intel 82579LM nebo 82579LF (Lewisville)
  • určitou kartu Wi-Fi či WiMAX Centrino Wireless

Podívejte se na rozdíly mezi dnešní platformou Calpella a přicházející Huron River:

Procesory Sandy Bridge a jejich grafiku HD Graphics 3000 znáte. Čipsety Cougar Point jsou: Intel Express QM67, QS67, HM67, HM65 a UM67. Jejich možnosti opět raději tabulkou:


Klikněte pro zvětšení

Jak vidíte, sympatická spotřeba se pohybuje pod čtyřmi watty a tentokráte tu nemáme žádný čipset, co by nepodporoval integrovanou grafiku v procesoru, jako tomu bylo třeba u PM55. Je tu úsporný UM67, obyčejný HM65, HM67, který na rozdíl od HM65 podporuje zapojení více disků do pole RAID a také ladicí nástroj Extreme Tuning Utility od Intelu. Dále zmenšený a úsporný QS67 pro malé a ultratenké notebooky a nejvybavenejší QM67.

Máme tu po dvou portech SATA 6 Gb/s, USB 3.0 budou ale výrobci notebooků muset zprovozňovat pomocí cizího řadiče.

Všechny čipsety podporují Intel Anti-Theft Technology, která by měla odradit případného zloděje od krádeže notebooku:

Pokud je vám ukraden notebook, nahlásíte to poskytovateli služby, který vám jej na požádání zamkne. Přes Internet, konkrétně síť WiMAX, Wi-Fi, 3G nebo Bluetooth PAN pošle jakýsi "virus", který vám hardwarově zablokuje PC. I kdyby se zloděj pokusil přeinstalovat OS nebo vyměnit disk, notebook nebude fungovat.

Nakonec ještě přehledně minikartové adaptéry Wi-Fi, Bluetooth a WiMAX, které Intel hodlá dodávat k platformě Huron River:

Některé karty jsou tu už od platformy Calpella, například špička Centrino Ultimate-N 6300. Nově jsou tu: Centrino Advanced-N 1030, 6230 (Wi-Fi a Bluetooth), 6205 (Wi-Fi) a Centrino Advanced-N + WiMAX 6150 (Wi-Fi + WiMAX). Minimálně v USA se "velkodosahová Wi-Fi" = WiMAX šíří poměrně rychle a u nás k tomu snad dojde brzy taky.

Závěr, zhodnocení

Závěr

Asi nikoho nepřekvapím, když řadu Core i3, i5 a i7-2xxxM alias mobilní procesory Sandy Bridge označím za povedenou. Intelu se povedlo srazit spotřebu ještě níže a zvýšit výkon. Čtyřjádra Sandy Bridge spadly s cenou do notebooků pod 20 tis. Kč s DPH a přitom jim ani ty nejsilnější čtyřjádrové mobilní Phenomy od AMD nemůžou výkonově konkurovat.

Jako velmi dobrý krok vidím osazení HD Graphics 3000 do všech mobilních procesorů a vůbec novou grafiku samotnou, už zdaleka neplatí dogma, že pokud chcete na notebooku hrát hry, nemůžete mít grafiku od Intelu. To, že všechny čipsety podporují zapojení IGP snad vyústí také ve více notebooků s přepínatelnými grafikami.

Na druhou stranu je pravda, že Intel nenasadil platformě Huron River úplně ukázkové ceny. Jistě, za svou cenu jsou to procesory jistě výhodné, ale až AMD do notebooků přijde se svými APU Llano, uvidíme, co to znamenají levná čtyřjádra. Taky není pěkné, že Intel opět začíná nabídku odshora a levnější modely přijdou až v průběhu roku.

Zjednodušeně v bodech:

Mobilní procesory Sandy Bridge a platforma Huron River

 

 + vysoký výkon procesorů, instrukce AVX
 + výrazně úspornější čtyřjádra s podporou AES-NI
 + čtyřjádra se posouvají mezi běžný lid
 + grafická karta zvládne většinu moderních her
 + převody i přehrávání videa hardwarově na GPU
 + všechny procesory mají silnou HD Graphics 3000 a příslušný čipset
 + optimalizovaná spotřeba

 - ceny by mohly být i nižší
 - na levné modely, více Core i3, Pentií a Celeronů si počkáme
 - složité značení

KL24

 

Byl pro vás článek přínosný?