Hlavní navigace

Intel se chystá vyrábět procesory architektury ARM. Má to háček: jsou pro Alteru

31. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzhledem k tomu, že nástup mobilních zařízení přistihl Intel nepřipravený, je tento polovodičový obr v současnosti v tomto důležitém sektoru téměř outsiderem. To leckoho ponouká k tu inteligentnějším, tu nejapnějším myšlenkám, že by firma měla přemoci hrdost a prostě začít vyrábět procesory s architekturou ARM. Je to na první pohled k nevíře, ale takový scénář skutečně nastává: Intel bude na 14 nm vyrábět čipy ARM. Není to ovšem tak, že by zamrzlo příslovečné peklo. Celá věc je poněkud složitější.

Zprávy, že Intel se pouští do výroby ARMů, se pochopitelně rychle rozlétly. Ovšem pamatujete-li si, že Intel v poslední době podniká i jako zakázková výrobna, je vám asi již leccos jasné. Tyto procesory totiž nebudou pocházet přímo od Intelu. Půjde o produkt firmy Altera, se kterou Intel uzavřel výrobní kontrakt začátkem letošního roku. Zástupci Intelu se opakovaně vyjádřili v tom smyslu, že nemíní do svých špičkových továren vpustit něco, co by jejich firmě přímo konkurovalo. A přesně v tom je druhý háček této „převratné“ zvěsti. Intel totiž sice procesory ARM bude vyrábět, jenže to budou takové čipy, které mu na žádném trhu nijak nezatopí.

Půjde o SoC Altera Stratix 10. U Intelu se začne příští rok vyrábět na 14 nm linkách s tranzistory Tri-Gate a jádra ARM v něm budou dokonce 64bitová. Nebudou to ale výkonné Cortexy-A57, nýbrž spíše podpůrné Cortexy-A53 (které by se daly přirovnat k současnému Cortexu-A7 a plní podobnou roli). Celkem budou na čipu čtyři tato jádra, navíc také DSP a samozřejmě blok FPGA, což je hlavní artikl, který Altera nabízí.

 Altera Stratix 10 a výroba u Intelu

Stratix 10 sice skutečně obsahuje procesorová jádra ARM, ty však hrají doplňkovou úlohu – jde totiž stále hlavně o programovatelné hradlové pole (FPGA). Integrované CPU obohacuje jeho schopnosti, je ale jasné, že cílová skupina tohoto produktu se spíše překrývá s odběrateli klasických FPGA. Což je trh, kde Intel nefiguruje. Pravda, určité zajímavé pokusy v tomto směru podnikl. Před lety například vznikl čip Atom, který měl v pouzdře přídavné FPGA právě od Altery. Stratix 10 má ale každopádně být určen pro úzký okruh zákazníků. Například pro aplikace v telekomunikacích, průmyslových zařízeních či ve vojenství.

 

Pokud tedy někdo doufal, že Intel konečně musel pokorně srazit paty a „poprosit o pomoc“ u úhlavního nepřítele, musím ho zklamat. V ostře sledované bitvě o tablety a mobily bude Intel nadále spoléhat na Atom. A jak ukazuje nedávno odhalený projekt čipů Quark, ani pro použití typu embedded se nemíní architektury x86 vzdát.

Altera Stratix 10 a výroba u Intelu

KL24

14nm linky Intelu mají Stratixu 10 dle Altery přinést až dvojnásobný výkon oproti čipům FPGA z 28nm produkce. 14nm proces údajně svědčí i integrovanému Cortexu-A53, ale zde bohužel asi nikdy nebude možné udělat nějaká přímá srovnání výkonu a spotřeby s jinými výrobními postupy.

Zdroje: Altera, PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?